Intro

”Fra min erindrings tavle visker jeg alt ligegyldigt bort, hver gammel frase, hver bogsentens, hvert udenadscitat.” 1. akt, scene 5

For godt 400 år siden skrev William Shakespeare (1564-1616) et af den vestlige litteraturs mest vibrerende mesterværker: Hamlet. Det regnes i dag som et af de mest kendte teaterstykker i verden, og børn som voksne kloden over kan citere de berømte ord: TO BE OR NOT TO BE.

Men ord kan gentages så mange gange, at de mister deres betydning, at man glemmer at lytte efter, at ordene stivner og reduceres til sproglige arkivalier. Derfor forsøger denne udstilling i punktnedslag og ved hjælp af tredimensionelle, rumlige greb at revitalisere Shakespeares klassiker ved at stille spørgsmålene: hvad ligger før disse berømte ord, og hvad ligger efter? Hvilke fortællinger, karakterer og menneskelige dramaer gemmer Shakespeares tragedie egentlig på?

I stykkets centrum står Hamlet, prins af Danmark, som er havnet i ’et hav af plager’. Han er blevet kaldt hjem til sin fødeby Helsingør, til slottet Kronborg, for at begrave sin far, den tidligere konge af Danmark. Liget er knap blevet koldt før Hamlets mor, dronning Gertrud, gifter sig med hans onkel, kongens bror, Claudius. Snart viser den gamle konges genfærd sig for prins Hamlet og fortæller ham, at han ikke døde en naturlig død, og han pålægger Hamlet at hævne sig.

Inden stykkets sidste ord er lydt, er ni mennesker døde, og galskab, kærlighedssorger, intriger, tab, gåder og forræderi er skyllet ind over scenen.

Udstillingen er en indgang til Hamlet. Den folder dramaet og ordene ud i en række installationer, der er placeret rundt på hele biblioteket, og som kan tilgås i vilkårlig rækkefølge.