Og midt i alt dette går frontlinjen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.05.22
Bibliotekaren anbefaler

Sergej Zjadans bog ’Og midt i alt dette går frontlinjen’ fra 2017 kan næsten ikke være mere aktuel… Den foregår i 2015 – sidst Rusland var inde over Ukraines grænser for at ’hjælpe’ separatisternes. En krig som Europa og verden stort set ignorerede, og som nu er brudt ud igen. Skolelæreren Pasja bliver af sin far presset til at hente sin nevø som er på skolehjem lige på den anden side af den frontlinje, som nu skærer nærområdet midt over. Vi følger Pasjas rejse igennem sønderbombede boligområder, gennem mængden af flygtninge, folk der skjuler sig i kældre indtil ’det er overstået’, ukrainske soldater, russiske soldater og separatister, hen til nevøens skolehjem, og så tilbage igen.

Vi er helt inde i hovedet på Pasja, som i bund og grund er et almindeligt menneske, der bare gerne vil leve i fred. Han har ikke haft specielt meget held med sig i livet, og det er ikke med nogen særlig solid balast han bevæger sig ud i krigszonen. Og har nogen af os egentlig det?

Sergej Zjadan er journalist, og har selv været i det område på det tidspunkt bogen handler om. Han beskriver ting om han har set eller har fået beskrevet. Han skriver så man kan se det og lugte det og høre det for sig – en oplevelse som vi heldigvis kan nøjes med at få hjemme i lænestolen.

Det er en stor læseoplevelse, men man skal give sig tid, tage pauser og læse sætninger igen. Og så krammer man sig selv, og er glad for, at man ikke bor i et land sønderrevet af krig.

God læselyst,
Louise Greiner, Bibliotekar

Materialer