Læseåret 2022 Lea

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.12.22
Bibliotekspersonalet anbefaler bøger, der gjorde særligt indtryk i 2022

Få inspiration til læsning og masser af gode tips til det gode læseliv i artikelserien her, hvor bibliotekets personale beretter om de bedste læseoplevelser fra året, der er gået.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at biblioteksfolk nok læser lidt mere end gennemsnittet. Men hvad læser de så? Hvilke læseoplevelser står frem som særligt stærke, sære, smukke eller sjove i det år, der er gået?

Denne gang er det Lea Fløe Christensen, der ser tilbage på sit læseår. Lea er litteraturformidler, og du kan møde hende i voksenudlånet og til litteraturarrangementer på biblioteket.

1) Hvordan har 2022 været for dig på læsefronten?

Jeg har haft et vildt læseår. Jeg har været topmotiveret til at læse VILDT forskellige slags bøger, det er som om min nysgerrighed på bøgerne bare har været ustoppelig i år, og jeg har læst usædvanligt mange nye bøger – det plejer jeg egentlig ikke, men synes forlagene sprøjter interessante titler ud.

2) Hvilken bog/hvilke bøger, du har læst i år, vil du gerne anbefale?

Jan Kjærstads En tid at leve gjorde kæmpeindtryk. Kjærstad var min følgesvend, da jeg i nullerne var på den klassiske rygsækrejse, kendt for sine eksistentialistiske men også ganske plotbårne romaner. I en tid at leve er omdrejningspunktet en premiere på Ibsens Hedda Gabler. Vi følger de to bærende roller samt en håndfuld af tilskuerne – hvor de er i livet, hvad der optager dem, og ikke mindst, hvilke livsomvæltende erkendelser de kommer frem til i dagene og timerne op til teaterstykket. Det er klogt, rørende, sjovt, storladent, men aldrig højtragende. Sådan en roman med masser af stof til eftertanke.

Lena Lindgrens Ekko med undertitlen ”Et essay om algoritmer og begær” var en overraskende lille perle. Lindgren tager til Silicon Valley og forsøger at forstå tech-giganternes indflydelse på vores liv. Hun spejler det, der sker, når vi tilbringer så mange timer på de sociale medier, med myten om Ekkos besættelse af Narcissus. Jeg vidste ikke, at jeg var interesseret i hverken græsk mytologi eller algoritmer, men jeg var topunderholdt – jeg ELSKER, at der i disse år kommer så mange essays, der er kloge på denneher uhøjtidelige og easygoing måde!

3) Har du et tip til dem, der synes det er svært at få læst i hverdagen?

Mit læseliv fungerer bedst, når jeg har gang i flere ret forskellige bøger på én gang. Det kan synes hektisk, men det er ofte en fordel for læseglæden: Ved at være i gang med mere end én bog ad gangen undgås, at man går i stå med læseflowet, fordi man en aften eller en periode ikke lige er i humør til den bog, man er i gang med.

4) Hvordan vil du karakterisere din læsesmag?

Jeg kan godt lide, når en bog stiller store spørgsmål. Og så kan jeg godt lide at læse om folk, der tager modige eller utraditionelle valg. Ikke mindst holder jeg af et godt grin – jeg kan faktisk sjældent læse en hel bog, hvis den slet ikke er sjov undervejs. Den kan være nok så mørk, når bare der er glimt i øjet i ny og næ.

Materialer