De fem nominerede til debutantprisen

Amina Elmi vinder Bogforums Debutantpris 2023

03.11.23
Stort tillykke til digter Amina Elmi, der vinder Bogforums Debutantpris 2023.

39 værker er blevet læst, vurderet og diskuteret, og heraf var fem værker nomineret, da Bogforum skulle udpege årets vinder af Debutantprisen.  

Amina Elmi er født i Somalia og kom til Danmark som treårig i 1998. Hun er vokset op i Aalborg og tog afgang fra Forfatterskolen i sommer. Hun modtager debutantprisen for digtsamlingen ’Barbar [Tavshedens objekt]’. Med prisen følger 50.000 kr. 

Amina Elmi: Barbar [tavshedens objekt]
Barbar er en eksplosiv debut. Digtsamlingen har vreden som hensigt, den insisterer på oprør, men den er også sårbar, den er åben, den er sorgfuld og håbefuld. Elmi skriver med en moden autoritet, en uovertruffen sikkerhed, så man skulle tro, at hun slet ikke var debutant - og hun undersøger forbindelseslinjer til en historie, sprog, religion, identitet, en familie der er brudt op.

Benedicte Huang: Døtreskole
Huangs suverænt velskrevne roman er en generøs og smuk gestus til dem, der ikke råber højest. En bog, der udvider forestillingen om, hvad piger kan være, og som viser os, at vi bliver os selv gennem andre. Huang benytter sig stilsikkert af et rigt billedsprog, der folder sig om teksten og giver den tekstur og tyngde. 

Nath Krause: Logan i Aokigahara
Krause debuterer med en stærk og rørende digtsamling, der benytter sig af hybriden som både form og strategi. Her står popkultur, fanfiction og socialtynget mørke, stillbilleder fra influenceren Logan Pauls YouTube-kanal og en naturopmærksom digtning side om side. Det bærende omdrejningspunkt er de stærke, suicidale kræfter, som digter-jeget kæmper med. 

Mathilde Moestrup: Elektras breve
Man åbner en dør og går ind i et rum, og det rum er forbundet med endnu en dør, og også den går man ind ad og kigger sig nysgerrigt omkring – for hvad kan der nu ske? Sådan træder man indenfor i Moestrups intelligent udtænkte og smukt konstruerede roman. Moestrup har et enormt kompositorisk overblik, og man får som læser med det samme fast grund under fødderne, når man bevæger sig igennem romanens byggeelementer, dens fem tekstdele. 

Pernille Stensgaard: Hvad jeg ved om kvinder på heste
I modsætning til hvad titlen måske kunne indikere, så er denne bog alt andet end en manual til et liv med heste. Det er en rig, tilværelsesklog bog om bevægelser i menneskelivet og ikke mindst om at indføje sig i en større helhed – at være forbundet med naturen. Først og fremmest er det en bog om at sige ja. Til at cykle gennem mørke skove som 12-årig, selvom angsten sidder en i halsen, og komme helskindet frem til stalden. At sige ja til fællesskaber, både med dyr og med mennesker. At sige ja til alt det, der ikke tjener et CV-optimerende formål.

Find bøgerne på hylderne eller reserver dem her.

Materialer