Anbefalinger fra Årets bøger

18.02.22
Læs her, hvad litteraturformidlerne Lea og Sigrid ser som højdepunkter fra bogåret 2021

Indblik i kvindeliv på tværs af generationer eller spænding med indblik i mellemøstkonflikterne? En foruroligende stjerne eller en kvinde der sidder fast i den 18. november? Gastronomisk arkæologi eller bogens fængslende historie? Eller bare en lille, eftertænksom bog om et menneske på et åbent sted midt i livet?

Judith Hermann: Hjem
“Tingene ændrer sig. Bliver du eller rejser du videre.
I stedet for at svare viser jeg mine tomme hænder, jeg spreder fingrene.“

En kvinde flytter til marsklandet, får job i sin brors stille café, iagttager det lille hus, hun flytter ind i. Judith Hermann er en af Tysklands fornemste stillister. Her kan læseren være med i stille, dybe refleksioner over livet, den ydre handling er spartansk og en undertone af positiv melankoli strømmer gennem bogen. Hvis du er til Ida Jessen eller Helle Helle, kan du med fordel skrive Hermann på læselisten.

Johanne Mygind: Kærlighedens år
En nyskilt kvinde vil lave en podcast med sin mor om hendes tid som markant stemme i rødstrømpebevægelsen. Samtidig sidder hendes bedstemor på et plejehjem og husker kun lidt fra sit liv. Romanen er en rørende og underholdende fortælling om de tre kvinders muligheder, ambitioner, begær og begrænsninger. Den personlige historie indskrevet i den store historie om kvinders plads i samfundet. Anbefales til læsere, der holder af generationsportrætter, stærke kvinder og samtidslitteratur uden dikkedarer.

Josefine Klougart: Alt dette kunne du få

En smuk og lyrisk roman om Barbara og hendes familie, opvæksten på Mols, nedarvede længsler, om at finde sin plads i verden og om erindringens natur og tiden som strømmer igennem mennesket.

Til læsere som engang har stået under stjernerne og følt sig overvældet af skønheden og menneskets lidenhed, og som har lyst til at dykke dybere ned i den form for sansende erkendelse af verden.

Og til læsere, som har haft et godt øje til Josefine Klougart, siden hun blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for sin debut, men endnu ikke har kastet sig ud i den lyriske, til tider fragmenterede prosa, er dette et godt sted at starte: velskrevet og sanseligt præcist som altid, men med en stærk og lettilgængelig fortælling til at binde det sammen.

Lilian Munk Rösing: Kaplevej 97
“Jeg ved jo godt at mennesket har lavet lort i det, men mennesket har også skabt de ting, som jeg lever for. Litteratur, malerkunst, filmkunst, bygningskunst, kjoler med talje, langskaftede støvler og rødvin.”

Kaplevej 97 er en varm og klog lille bog med forfatterens portræt af hendes mormor og dennes to søstre set gennem deres fælles hjem. Rum for rum ankommer læseren til Kaplevej 97, hvor tingene, møblerne, tøjet, håndarbejdet bliver omdrejningspunkt for en formfuldendt blanding af kulturhistorie, biografi og personlige erindringer.

Eva Pohl: Gennembrud
Kunsthistorikeren Eva Pohl tager os med på en rundrejse gennem 400 års kvindelig kunsthistorie. Det er en fascinerende og informativ rejse, en håndfuld smukt illustrerede sider om hver enkelt kunstner. Kan læses som opslagsværk eller nydes i sin helhed, hvis man har interesse i kunst, kvindeliv eller historie.

Kerstin Ekman: Tullias verden

En velskrevet og vellykket blanding af roman og essay om at dykke ned i Antikkens verden og give stemme til en figur, som typisk er skrevet ud af Antikkens historie: kvinden, her Ciceros datter Tullia. Til læsere som synes Antikken og kønnenes kulturhistorie er spændende og gerne vil sanse det selv gennem Kerstin Ekmans let flydende og præcise prosa.

Iben Albinus: Damaskus
Fængslende spændingsroman, der giver et nuanceret billede af Det arabiske forår. Hvem kan man stole på i et konfliktfyldt Damaskus - hvordan står man ved sig selv, når man trues på livet - og hvordan ved man, om ens partner er med eller mod en, når det kommer til stykket? Et imponerende og nervepirrende plot foldes stemningsfuldt og nuanceret ud, når vi følger filantropen Sigrid i hendes hæsblæsende og måske ikke helt uskyldige udstationering i Damaskus. Læs den, hvis du vil have en vild og stramt komponeret pageturner, eller hvis du vil blive klogere på en kompliceret konflikt.

Terkel Risbjerg og Anne-Caroline Pandolfo: Rachels gave
Er du ny i graphic novel-genren, kan du med fordel begynde her. De smukke billeder, den overskuelige tekstmængde og den rørende historie om den synske Rachel i 1880ernes Paris, danseren i 1980ernes København og fotografen i London i dag er som at se på kunst, mens man får serveret en god historie om menneskelige bånd og det uforklarliges lod i en rationel verden.

Karl Ove Knausgaard: Morgenstjernen

Samme velskrevne og letflydende prosa som kendes fra Min kamp, men her følger vi ni forskellige personer over to hede augustdage et sted i Norge. De ni forskellige personer kæmper med hver deres både eksistentielle og hverdagslige problemer, men oplever alle fra hver deres perspektiv pludseligt en stærkt lysende stjerne dukke op på himlen. Samtidig begynder visse dyr at opføre sig mærkeligt, og andre usædvanlige tegn på at noget er ude af balance titter frem… En fantastisk blanding af hverdagsrealisme og thriller-agtig spænding af dommedagsmystik, der lurer under overfladen. Til (næsten) det sidste står det åbent om der er en naturlig, fornuftig forklaring på det hele eller om helvedes porte faktisk er ved at åbne sig. En stemning som man også kender fra Lars von Triers film Melancholia.

Viggo Bjerring: Verdenshjertet
Trænger du til en vild og overrumplende anderledes læseoplevelse? Her er romanen, der tager store emner som kunstig virkelighed, arbejdvilkår og brugen af computerteknologi ind i en meget nær fremtid i en svimlende historie om den prekært ansatte litterat Mads.

Solvej Balle Om udregning af rumfang 1-3

Tara Selter vågner op en dag og er fanget i den 18. november: Hver dag starter dagen forfra, og hun er tilsyneladende den eneste der opdager det. Læseren følger Tara gennem de noter, hun begynder at nedfælde, og her åbner der sig de mest grundlæggende og svimlende spørgsmål om tid, menneske og mening. Taras oplevelser og overvejelser er så konkret og troværdigt skrevet, at man selv fuldstændig kan miste tidsfornemmelsen. Ingen filosofisk dannelse forudsættes af læseren, blot den mest basale nysgerrighed og lyst til at pille lidt i en af eksistensens helt centrale grundpiller.

Bogen er del af en septologi, en serie i syv bind, hvoraf bind 2 og 3 udkom i 2021. Hvis du ikke har læst bind 1, skal du starte der - hvis du allerede har læst bind 1, kan du trygt læse videre!

Marieke Lukas Rijneveld: Aftenens ubehag
Den dystre og formfuldendte roman om den tiårige Jas, der bor med sin sorgramte familie på en gård og forsøger at forstå livet og sine medmennesker, vandt den prestigefyldte Bookerpris i 2020. Det er en smuk, rørende og til tider både barsk og humoristisk coming-of-age fortælling for læsere, der holder af et raffineret og poetisk sprog, en medmenneskelig nerve og en mørk Astrid Lindgren-stemning. 

Ditte Holm Bro: Fladland
Følsom og humoristisk bog om at være en 12-årig pige i en vestjysk provins i 1990erne. Sally famler sig frem gennem voksenverdenens mange konventioner, fra det industrielle landbrugs logik omkring hende, det kristne landsbysamfund, mormorens mange læresætninger og det ungdomsliv, som langsomt åbner sig for hende. Til læsere som - på tryg afstand - vil genopleve den famlende fase mellem barndom og ungdom, leg og alvor og kroppens overrumplende overgang fra praktisk hylster til seksuelt subjekt og objekt. Med et skønt nostalgisk blik på lavalamper, oppustelige lænestole, viskelædersamlinger og halbal-disko.

Andreas Viestad: En middag i Rom
Kulinarisk arkæologi tilsat masser af Rom-vibes. Kom med til Rom set gennem madens kulturhistorie og hør, hvad en ÆGTE spaghetti carbonara består af, og hvorfra den har sit navn. Hør olivenoliens medrivende historie og om hvordan italiensk pesto varierer fra region til region. Uanset om du trænger til en letlæst, lærerig og munter feriebog på turen til Italien eller om du er madnørd eller historieinteresseret, så er der noget at hente i denne. Men pas på, du bliver sulten!

Irene Vallejo: Evigheden i et siv
Bogen for bogelskeren. Det er fortællende faglitteratur i internationalt bedstsælgende topklasse, når filologen Irene Vallejo tager læseren med på turen gennem bogens seks tusind år lange og fascinerende historie. Det er uventet action packed, hylende morsomt og rørende personligt, når vi kommer med til verdens første bibliotek, hører hvordan skriften, bogen, læsningen, historiefortællingen og meget andet opfindes og udvikles. Læs bogen og bliv sjovere at sidde ved siden af til det intellektuelle, muntre middagsselskab.

Hanne Jul Jakobsen: Pralbønner for uimodståelige

“Jeg beder for dem der
ligner revisorer
eller bedemænd men som viser sig
at være stjerner på et dansegulv”


Nogle bøger føles som et tiltrængt kram. Digtene her favner alle typer mennesker, skarpt, men altid kærligt. For læsere, der holder af at favne forskelligheden, at blive genkendt i sin ufuldendthed, at grine kærligt af andre og sig selv. En kærlig og menneskeklog lettilgængelig bog, hvor læseren på en og samme side både kan smile og fælde en tåre.

Materialer