Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

AFLYST Eksistensfilosofisk Akademi

31.03.20
Hölderlin og Empedokles

Digteren og tænkeren Friedrich Hölderlin skrev i en tid hvor romantikken og den tyske idealisme var på sit højeste. Han studerede teologi ved det berømte Tübinger Stift med vennerne Hegel og Schelling. Han var stærkt påvirket af den græske antikke tænkning og skrev et drama om førsokratikeren Empedokles, der beskrev de velkendte fire elementer, samt de to grundlæggende kræfter i universet: kærlighed og strid. Ifølge visse myter kastede Empedokles sig i vulkanen Etna og det er denne begivenhed Hölderlin beskriver. Omtrent på samme tid nedskrev han sine tanker om det tragiske og dets grundlæggende paradoksalitet.

Filosof Bjarke Mørkøre Stigel Hansen kaster lys over forbindelsen mellem Hölderlin og Empedokles. Filosof Stine Zink Kaasgaard er vært.

Vi er blot dværge, der står på skuldrene af giganter

De filosoffer der har kunnet se længst, har aldrig tænkt i et vakuum. Deres, til tider radikale, brud har altid taget afsæt i et stærkt kendskab til den filosofiske tradition og fortidens filosofiske kæmper. Vi sætter fokus på tre tænkere i den eksistensfilosofiske tradition og deres gæld til ”de gamle”. Vi sætter fokus på Nietzsches enorme gæld til Heraklit, Kierkegaards undersøgelse af Sokrates, samt Hölderlin og Empedokles.

Gratis med tilmelding