Else Marie Pade og Jacob Kirkegaard

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Target
For unge og voksne
Musik

100 år med Else Marie Pade - foredrag

30.04.24
Else Marie Pade var en pioner på sit område; hun var den første danske komponist, der beskæftigede sig med elektronisk musik.

I anledning af 100 året for Else Marie Pades fødsel i 1924 afholder Vokalensemblet Vigdis en koncertrække, der fejrer den danske musikalske foregangskvinde og hendes bidrag til udviklingen af dansk kompositionsmusik i det 20. århundrede. Som optakt til koncerterne afholdes et arrangement med lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard, der fortæller om værkerne og om Pades liv og samarbejdet med hende.

Pades musikalske karriere startede tidligt og er udpræget alsidig. I ungdomsårene var hun pianist i et jazzorkester, og da hun som kun 19-årig blev anholdt af Gestapo og indsat i Frøslevlejren bidrog hun til sine medindsattes underholdning ved at komponere viser.

Hun forfulgte efter krigen en karriere som pianist, men grundet mén fra tiden i Frøslevlejren kunne hun ikke gennemføre uddannelsen og uddannede sig i stedet som komponist. Pades store bidrag til dansk musikhistorie skyldes dog særligt, at hun var en af de første danskere til at komponere ‘konkret musik’ af optagede sekvenser med hverdagslyde samt til at komponere fuldt elektroniske stykker. Interessen for den nye musik førte hende til udlandet, hvor hun blandt andet mødte Stockhausen og Pierre Schaeffer.

Lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard (f. 1975) er kendt for at bearbejde komplekse, ubemærkede eller utilnærmelige steder og temaer såsom radioaktivitet i Tjernobyl og smeltende is i Arktis i sine værker. Han har tidligere skabt mikrotonale korværker bl.a. til Aarhus Pigekor, Ars Nova og under recidency ved St John’s College på University of Oxford. Kerneelementet og metoden i Kirkegaards arbejde udspringer af brugen af lydoptagelser og elektronisk bearbejdning af disse. I samarbejdet med Vigdis skaber Kirkegaard et vokalværk over Pades Illustrationer, hvor værket analyseres vha. spektrogrammer og de enkelte frekvenser i lyden lægges ud i korstemmer. Til trods for at der var 51 års forskel i deres alder, mødtes Pade og Kirkegaard om en fælles tilgang til lyd og et sammenfald i deres musikalske udtryk.

Gratis med tilmelding

 

Vi har teleslynge til rådighed for hørehæmmede ved vores arrangementer på biblioteket, forsamlingshusene og beboerhusene. Giv gerne besked på mail nof@albertslund.dk på forhånd eller giv besked til personalet, når du ankommer til arrangementet, så klarer vi det tekniske. Vil du gerne benytte teleslynge på et af de andre venues, så send en mail på nof@albertslund.dk så vi kan få udstyret sat op på forhånd.