Vinderbilledet af Angel Dornelas (@makesnosandwich på Instagram) 
Vinderbilledet af Angel Dornelas (@makesnosandwich på Instagram) 

Sommerens bedste læsestund er en rolig rejse - vinderen af #barelæse er fundet

Af Tina
26.08.22
Vinderne af bibliotekernes sommerkonkurrence #barelæse viser, at man kan rejse ind i litteraturen - alle steder og på alle tidspunkter.

Fra skyggefulde hængekøjer, solbeskinnede altaner, interrailture og tågede bjergtoppe med bogen som trofast feriefølgesvend. Sommeren over har det bugnet med skønne læsebilleder på Instagram, hvor læsere fra hele Danmark har deltaget i bibliotekernes sommerkonkurrence under hashtagget #barelæse. Mere end 1.900 taggede fotos er det blevet til, og nu har juryen kåret de to vindere.

Juryen består af jurist, iværksætter og instagrammer Mary C. Namagambe, livsstilsekspert Anne Glad og bibliotekschef for Roskilde Bibliotekerne, Christian Laursen.

Når læseroen indfinder sig

“Hvordan får man tid til at læse? Ved at gribe enhver chance, der byder sig. Det er inspirerende for andre læsere.” Sådan lød juryens første reaktion på Angel Dornelas’ billede (@makesnosandwich på Instagram). Billedet indfanger en rolig læsestund med baby på armen i Hans Tavsens Park på Nørrebro i København, hvor læsningen har fundet vej ind i amningen. Når vejret er godt, danner parken ofte rum for læsning, både for mor med bogen “Her Body and Other Parties” af Carmen Maria Machados og 6 måneder gamle Helena med sine tyggevenlige bøger. For Angel skal læsning nemlig være en naturlig og hyggelig aktivitet for hele familien.

Juryen udtaler om vinderbilledet:

“Billedet emmer af ro, langsommelighed og udeliv. Alle de ting, der karakteriserer en skøn feriedag. Man kan rejse ind i litteraturen og historierne på mange måder og på mange tidspunkter. At læse er fleksibelt og kan rumme både nærvær og en mulighed for at komme nye steder hen. Det fanger billedet helt perfekt.”

Angel glæder sig over at have vundet konkurrencen og har allerede et par bøger på ønskelisten, men siger selv, at: “det handler også om oplevelsen at tage sammen med familien hen til boghandlen for at kigge og have det sjovt, mens vi vælger en masser gode bøger.”

Ferien skaber nye (læse)horisonter


På andenpladsen er Natascha Kyster-Hansen (@nataschakyster på Instagram) med et billede af en skøn læsesituation mellem tre veninder på en båd ud fra den spanske ferieø Isla de Cabrera. Natascha vinder en boggave med seks bøger venligst sponsoreret af Gads Forlag og Lindhardt og Ringhof.

Juryen udtaler om billedet:

“Billedet fanger den eventyrlige rejse på det blå hav og samtidig er der rejsen i bøgernes verden. Fordommen ville være, at de unge mennesker sad med hver sin mobil, men her er det bøgerne, og det at læse i fællesskab, der er i centrum. Det er nærvær og feriesamvær på bedste vis.”

FAKTA

Vinderbilleder

Links til og kreditering af vindernes billeder på Instagram

Førsteplads: Angel Dornelas (@makesnosandwich på Instagram) 

Andenplads: Natascha Kyster (@nataschakyster på Instagram) 

Om læsekonkurrencen #barelæse

Læsekonkurrencen har fundet sted får andet år i træk og har opfordret læsere i hele landet til dele billeder af deres læsestunder som opslag på Instagram med hashtagget #barelæse. Vinderen får lov at gå amok i en boghandel for 3000 kr. Fristen for deltagelse var den 15. august 2022.

Bag konkurrencen står folkebibliotekerne, Litteratursiden og eReolen.

Læs mere om konkurrencen her: https://litteratursiden.dk/barelaese

 

Skrevet af Emma Karlebjerg, Litteratursiden.dk