Ind med sproget - læs højt 0-2 år

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.03.22
Emneliste for forældre

Hjælp dit barn godt i gang med sproget 

Børn lærer sprog af at høre sprog. En læsestund kan være et trygt anker i hverdagen, og når forandringer banker på. Der kommer ro på, og man mærker hinanden. Højtlæsning udvikler barnets ordforråd, begrebsverden og evne til senere at læse selv. Men en læsestund knytter også bånd mellem barnet og den voksne. Sproget har også en social betydning. Det er vigtigt for at kunne udtrykke følelser og behov, indgå i relationer og deltage i lege. Højtlæsning kan bruges til at åbne op for store spørgsmål og til at forstå både sig selv, andre mennesker og omverdenen bedre.

Fra 0-6 måneder

Kropsbevægelser, øjenkontakt, lyde og gråd er dit barns første måder at kommunikere på. Det spæde barn bruger alle sine sanser til at udvikle sit sprog, og derfor er fælles opmærksomhed, blid stemmeføring og berøring vigtig. Spejl dit barns ansigtsudtryk og pludren og tag ture, hvor I skiftes til at gentage lyde. Sæt ord på hverdagens rutiner, når I pusler, bader, laver mad eller leger. Skab øjenkontakt og fortæl, hvad du gør. At høre din stemme skaber tryghed, og dit barns passive ordforråd øges

Fra 7-11 måneder

Dit barn forstår enkelte ord og udtryk, og bruger gråd, lyde og fagter til kommunikation. Barnet efterligner lyde. Fra ca. 9 måneder kan det begynde at følge din fingers retning og se det, du peger på - og øve sig i at pege selv. I kan nu have fælles opmærksomhed på noget andet end hinanden. Små børn lærer med kroppen, når de leger, sanser og udforsker. Leg gerne titte-bøh-lege, syng sammen og sæt fagter på. Prøv at følge dit barns blikretning, peg og sæt ord på. Begynd også at kigge i papbøger.

Fra 12-18 måneder

Dit barn lærer fortsat ved at pege og efterligne. Det kan genkende navne og ord på hverdagsnære ting, og øver sig i at sige sine første ord. Opmuntr barnet, og byg videre på det, det fortæller. Dit barn begynder også at kunne følge små opfordringer som ”Hvor er bamse?”. At kunne kravle eller gå gør barnet i stand til at vende sin opmærksomhed ud mod verden. Følg dit barns interesse og udvid dets verden ved sammen at pege, udforske og sætte ord på ting.

Fra 18-24 måneder

Dit barn øver sig i at sætte ord sammen og kan som regel lave korte, ufærdige sætninger i 2-årsalderen. Ordforrådet vokser hurtigt, og I kan have en simpel samtale om det, I læser. Øv jer gerne i at ”tage tur”, så I skiftes til at tale og lytte. Husk at vente på dit barns svar. Selvstændighedsalderen banker på, og barnet mærker følelser så store, som de kan være i et lille menneske. Bøger om børn, der oplever det samme, kan hjælpe til med at forstå verden og sig selv bedre.

Emnelisten kan hentes på biblioteket eller ses på nedenstående link