Mød Lea - og måske din kommende yndlingsbog?

14.02.22
Bibliotekets nye litteraturformidler taler om læsehumører og boganbefalinger. Mød hende til Årets bøger på torsdag den 17. februar.

Måske er du allerede stødt på Lea på biblioteket? Hvis ikke, kan du godt glæde dig. Lea er nemlig passioneret matchmaker mellem bøger og mennesker og nyligt ansat på biblioteket. Du kan møde hende til Årets bøger den 17. februar eller i serien Bøger & kaffe, hvor hun taler med forskellige bogmennesker - fra forfattere over redaktører og forskere til læsere - om læsning, yndlingsbøger og meget andet.
 
Hvordan matcher du bøger og mennesker?
Jeg spørger ind og hjælper med at finde ind til, hvad personen godt har kunnet lide i en bog eller film. På den baggrund finder jeg read-alikes. Læsesmag er jo meget forskellig, og der findes ikke en objektivt god bog. Nogle vil have fart over feltet, andre dybe karakterer, for andre igen er et godt sprog eller følelsen "som at være der selv" vigtig osv. 
Og så er det rigtig vigtigt at huske på, at den enkelte læser kan have forskellige læsehumører. Jeg sørger tit for at give et par titler med hjem, så der fx er noget til en træt tirsdag, hvor historien bare skal flyde og andet til en frisk lørdag formiddag, hvor man måske gerne fx vil lære noget eller få en lidt mere udfordrende læseoplevelse. 
 
Hvad er din læsevision for biblioteket? 
Det er mit håb, at folk aldrig tøver med at spørge, hvis de har svært ved at finde de bøger, der kan give en god læseoplevelse. Det er jo det, vi bibliotekarer og litteraturformidlere er der for! Og vi elsker at give folk gode læseoplevelser med hjem. 
Jeg håber også, vi kan være med til at gøre det endnu tydeligere, at læsning ikke behøver være noget asocialt, men at litteratur er et givtigt udgangspunkt for en samtale med både nære og nye bekendtskaber. Både i læseklubber, men også til vores officielle, uformelle bogsnakke her på biblioteket, bl.a. det nye koncept Bøger & Kaffe, der er intime arrangementer med udgangspunkt i litteraturen, hvor publikum er velkomne til at deltage i samtalen undervejs, og hvor det ikke kun er "eksperter", der tager snakken om litteraturen. 
Min vision er også, at vi som personale skal blive bedre til at åbne bøgerne for brugeren, så hun/han kan se, om en bog er noget for netop vedkommende. Når vi fx på torsdag afholder Årets bøger, er det ikke nok, at vi fortæller hvad bøgerne, vi anbefaler, handler om, men også hvilken slags læsere, bøgerne kan appellere til. Fx læser jeg lige nu en bog om Roms kulinariske kulturhistorie, som man ikke skal læse, hvis man vil have et stramt skruet plot og en masse tempo, men til gengæld vil nyde, hvis man godt kan lide at blive oplyst på en hyggelig og humoristisk måde - og ikke mindst hvis man som mig bare ELSKER spaghetti carbonara. 
 
Hvilken bog har du anbefalet flest gange?
Det må nok være den svenske forfatter og biolog Fredrik Sjöberg. Hans bøger finder man ovre i biografiafdelingen, men de mennesker han portrætterer, er relativt ukendte. Bøgerne er en blanding af essays, naturfagbøger, biografier og mest af alt gode historier. Han har en lun tone, masser af humor og selvironi, og så kan han gøre læseren interesseret i de særeste emner, fordi han er så god til at skrive historierne frem. 
Også Elizabeth Strouts roman Olive, igen anbefaler jeg ofte. Den er en skæv feel good roman om en virkelig tvær ældre dame i en stille amerikansk by, men man elsker hurtigt Olive. Sproget er smukt, og så handler bogen om mange eksistentielle emner og gør os klogere på flere mennesketyper.

Materialer