Læsefællesskaber skaber læseglæde

Af Tina
06.09.22
Hver måned mødes over 15.000 danskere i deres læsekreds for at tale sammen med udgangspunkt i en fælles oplevelse. Og tallet er stigende. Albertslund Bibliotek skaffer bøger til over 100 læsekredsdeltagere hver måned. Men hvad er det, der gør læsekredse til en så populær social aktivitet?

Bibliotekets litteraturformidler Lea Fløe Christensen har i over et årti fulgt med på sidelinjen hos adskillige danske læsekredse og har et par bud på succesen:
”Når jeg taler med læsekredsemedlemmer om, hvad de holder mest af ved at mødes og tale om bøger er der tre ting, der går igen: Det sociale, litteraturen som centrum for den gode samtale og forbedring af eget læseliv.”

DET SOCIALE
Det er ofte det sociale, deltagerne i en læsekreds søger – for mens selve læsningen mest er en alenesag, er det at dele læseoplevelser er en fælles sag - og en læseoplevelse bliver altid større, når man mødes om den.
Mange læsekredse arrangeres af bibliotekerne, så de mennesker, deltagerne ender i læsekreds med, er ofte nye bekendtskaber, der kan blive spirende venskaber. Et tilbud, der derfor appellerer til tilflyttere eller folk, der holder af at møde nye mennesker.

LITTERATUREN SOM CENTRUM FOR DEN GODE SAMTALE
Mange mennesker ser læsning som en soloaktivitet. Men faktisk egner bøgerne sig eminent til at kickstarte en samtale.
Der er mange læsekredsdeltagere, der nævner, at litteraturen er et genialt udgangspunkt for en samtale – at samtalen simpelthen starter på et højere niveau, når en bog er udgangspunktet.
I læsekredse er der ingen analyse af bøgerne, det er ikke en skole, nej tvært imod er det de enkelte deltageres personlige og ofte forskellige læsninger, der beriger samtalen.
Mange læsekredsdeltagere har prøvet at møde op med en lidt lunken læseoplevelse og gå fra læsekredsen langt mere positiv i forhold til det enkelte værk, der åbnes i samtalen og bliver langt mere nuanceret.

FORBEDRING AF EGET LÆSELIV
At gå i læsekreds er en fritidsbeskæftigelse, og derfor skulle det gerne være lysten, der driver værket. Men faktisk nævner mange læsekredsdeltagere, at de er glade for lidt tvang, når det gælder læsningen – at de udfordres og læser bøger, de ellers aldrig selv ville have åbnet. Og at de ser det som en berigelse af eget læseliv at blive udfordret og læse noget, de ikke troede var for dem, men som i høj grad viste sig at være det. De fleste menneskers læsesmag forandrer sig i løbet af et liv. De bøger, vi måske tror, vi synes bedst om, er ofte ikke dem, der passer os bedst 10 år senere. Eller måske tror vi, at bestemte genrer føles sådan og sådan at læse, og så er det slet ikke tilfældet, når vi først bliver kastet ud i det.

VÆR MED
Har du lyst til at prøve at være med i en læsekreds? I denne sæson 2022-2023 starter Albertslund Bibliotek flere nye læsekredse op. Temaerne varierer fra Kvindelige Klassikere over DRs Romanklub til tyrkisk litteratur 

Har du allerede en læsekreds men kunne godt tænke dig inspiration til, hvad I skal læse? Så kom til bibliotekets arrangement ”Hvad skal du læse i efteråret?" tirsdag d. 20. september kl. 19. Her vil to forlag samt bibliotekets eget personale præsentere interessante, nye udgivelser.

Skrevet af Lea Fløe Christensen, Albertslund Bibliotek