Fra vikingetid til Bøgetid

26.04.23
Anbefalinger af naturlitteratur fra en tur i skoven ved Kroppedal Museum

Torsdag den 20. april gik bibliotekets litteraturvandring til området omkring Kroppedal Museum, der bød på både kulturhistorie, udsigtspunkter, en lille sø med hoppende frøer og masser af opadstormende træer.

Undervejs læste bibliotekets udsendte op af nyere, god litteratur, der på forskellig vis skriver sig ind i naturen.

Læs mere om bøgerne her og se hele listen nedenfor, lige til at reservere og læse videre i, hvadend det er ude i skoven eller hjemme i sofaen.

Fra vikingetid...

Tæt på Kroppedal Museum kan man se markeringer af, hvor der engang lå en fin vikingegård, ca. år 800. I dag kan man se gårdens grundrids midt inde i skoven, men dengang gården dannede hjem for en familie i sikkert flere generationer så landskabet helt anderledes ud. Her var strategisk udsigt, god, fed muldjord og Store Vejleå i nærheden med adgang til havet og den store verden. 

I romanen 'Jeg hedder Folkvì' af Maria Hesselager (2021) følger man søskendeparret Folkvì og Áslakr en ildevarslende våd og kold sommer et sted i vikingetiden, hvor natur, mytologi, menneskelige sansninger og forbudte følelser væver sig ind og ud af hinanden som i nornernes spind.

"Landskabet holder på et stumt raseri", lyder det i Áslakr som nøje tager tegn og varsler og forsøger at forstå, om det er Ragnarok, verdens undergang, der ulmer... Det mytologiske træ ask Yggdrasil er også repræsenteret, og det forlyder at der også findes asketræer i området omkring Kroppedal - omend det krævede lidt øvelse at spotte de unge træer i det tidlige forår. 

Undervejs hørte vi også forfatteren CYFs refleksioner over luften, der omringer os og deles af alt, der ånder. Teksten er skrevet i forbindelse med de litterære folkehøringer som afholdes på biblioteket dette forår og som tematiserer klima, økologi, natur og handling. Teksten kan læses her: 13 nedslag med tilbageholdt åndedræt

CYF har også skrevet den højst anbefalelsesværdige bog Træmuseet (2018) der i essayistisk stil beskriver forfatterens møde med forskellige træer med stor varme og opmærksomhed.

En anden træelsker er forfatteren Jens Blendstrup, der sammen med billedkunstneren Ole Lejbach har lavet bogen Ege-ekspeditioner (2015). Sammen portrætterer de op mod 100 ege fra hele landet. Jens Blendstrup digter til hver eg sin egen løsslupne historie og personlighed, som den om den skeptiske eg, Kludeegen, Narkoegen og Skurvognsegen. Med få ord hvirvles herlige historier og store personligheder op, som udover at være underholdende også giver lyst til at se med fornyet omsorg på de til tider meget gamle væsener, der lever i skovene omkring os. 

Jens Blendstrup har lavet flere bøger med lignende koncepter, fx Havelågebogen (2017), hvor han sammen med fotografen Lars Gundersen rejser landet rundt og digter historier om, hvilke liv der udspiller sig på den anden side af diverse portrætterede havelåger.

...til Bøgetid

Bøgetræerne var selvfølgelig også repræsenteret, og ved en lille sø læste vi af Nanna Storr-Hansens digtsamling Bøgetid (2022). Den starter: "En solsort lægger sine æg / på tværs // i en af mine bevidstheder / jeg vender håndfladerne // mod skoven /// Mosen det første / internet // forbandt tiderne / og information // om vore tidligere / medborgere" og knytter undervejs forbindelser mellem nutid, fortid, naturen og digteren og hendes nyligt fødte datter. En poetisk oplevelse af menneske og natur, der smelter sammen.

Det sker i meget bogstavelig forstand i den forrygende lille bog Kvinder uden mænd (2019) af den iranske forfatter Shahrnush Parsipur. Her beslutter en af bogens hovedpersoner simpelthen at blive et træ, stikker fødderne i jorden og venter til hun faktisk bliver et træ, springer ud om foråret, hviler om efteråret og sender et hav af frø ud i verden for at sprede sig. Det er en utrolig, magisk og rå, galgenhumoristisk skildring af fem kvinder i 1950ernes Iran. Teksterne er skrevet i 1970erne, men udkom først på dansk for få år siden.

Vi sluttede turen af med en skovmeditation fra podcasten 'Hemmelige steder', produceret af Egedal Bibliotekerne. Podcasten indeholder desuden et interview med en naturvejleder og oplæsninger af andre gode træ-tekster, og den egner sig godt til en gåtur i skoven. Den varer ca. 30 minutter og kan høres her eller hvor du normalt henter podcasts. Læs mere om projektet på Egedal Bibliotekernes hjemmeside.

 

Tak for en hyggelig gåtur og på gensyn 16. maj til næste litteraturvandring!