Kender du Karin Michaëlis?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.09.22
Karin Michaëlis var superpopulær og skandaleombrust og inspirerede til Pippi Langstrømpe. Men så glemte vi hende. I år bliver hun hyldet på Klassikerdagen d. 20/9.

Karin Michaëlis levede fra 1872 til 1950 og var både forfatter, journalist, krigskorrespondent, aktivist og feminist. 

Kort sagt en dame, vi kunne lære en hel del af. Hvis bare vi havde været bedre til at huske hende her i Danmark.

Karin Michaëlis skrev kontroversielle bøger for såvel børn som voksne og var meget produktiv – hun skrev om kvinders seksualitet efter overgangsalderen og om børn, der opførte sig noget uden for normerne.

Forløber for Pippi Langstrømpe

Bøgerne om den selvstændige Bibi med de lange fletninger, der ikke går så meget i skole, men til gengæld rejser vidt omkring i Europa, regnes for en forløber for Pippi Langstrømpe.

Piger fra mange lande skrev breve til Karin Michaëlis om, hvordan Bibi gav dem eventyrlyst og selvtillid, og Astrid Lindgren har fortalt, at hun læste Bibi-bøgerne, inden hun skrev sine egne fortællinger om Pippi i Villa Villekulla.

Serien om Bibi blev oversat til 20 sprog og har den dag i dag klassikerstatus i Italien.

Den farlige alder og kvindelig seksualitet

Romanen Den farlige alder vakte bestyrtelse i samtiden herhjemme og kaldes for en skandaleroman. Den udkom i 1910 og handler om en moden kvindes seksualitet efter overgangsalderen – noget, man egentlig ikke regnede med, at kvinder havde. Og bestemt ikke et emne til offentlig samtale.

Den farlige alder forlader hovedpersonen, Elsie Lindtner, sin kedelige mand, hvilket var uhørt, og i fortsættelsen rejser hun ud i verden sammen med stuepigen Jeanne. I bogen udstiller Karin Michaëlis samtidens syn på den midaldrende og ældre kvinde:

”… Samfundet tvinger hende til at holde en falsk Kurs. Hendes Ungdom maa kun vare saalænge Huden er glat og Legemet fristende. Ellers prisgiver hun sig til den ondeste Latter. En Kvinde, der vover at kræve Livets Ret i de sene Aar, betragtes med Afsky.”

Den farlige alder solgte 500.000 eksemplarer på seks uger i Tyskland, blev filmatiseret med stumfilmstjernen Asta Nielsen i hovedrollen og gjorde Karin Michaëlis til en efterspurgt foredragsholder rundt om i Europa.

Se Den farlige alder på Stumfilm.dk

Eugen Illés' filmatisering fra 1927 med Asta Nielsen i hovedrollen kan ses online.

Aktivist, politisk flygtning og verdensdame

Karin Michaëlis var desuden dybt engageret i humanitært arbejde under både Første og Anden Verdenskrig.

Hun hjalp tyske og østrigske flygtninge og ydede støtte til sine mange bekendte i den jødiske og progressive europæiske kulturelite.

I 1939 var hun i USA, og da Anden Verdenskrig brød ud, måtte hun på grund af sin aktivisme og åbne kritik af nazismen blive derovre til 1946 som politisk flygtning.

Karin Michaëlis var også en kvinde, der tog for sig af livet.

Golden Days' festivalbog for 2022, Sara Alforts Damer der var for meget, handler bl.a. om Karin Michaëlis. Sara Alfort fortæller, at Karin Michaëlis spiste florentinerkage dagligt på konditoriet La Glace, lynhurtigt vurderede en beundrer som ”flot, men ubetydelig” og skrev ting som ”her går man og får fnat på sjælen”.

Her kan du læse mere om Klassikerdagen 2022

Du kan også læse mere om Karin Michaëlis' liv på Karin Michaëlis-selskabets hjemmeside

Materialer