Fastelavn er mit navn...

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.02.22
Et kig ind i en gammel tradition

I dag er Fastelavn børnenes fest som fejres med udklædning, tøndeslagning og fastelavnsboller med godt med flødeskum. Men sådan har det ikke altid været!

Oprindeligt var Fastelavn en hedensk frugtbarhedsfest, som skulle sikre at den kommende høst skulle blive god. Kristendommen inkorporerede festen i den kristne tro (ligesom blandt andet julen også er blevet det), så der blev fejret en stor Fastelavnsfest umiddelbart før den fastetid som kommer inden Påsken. I dag udføres der ikke frugtbarhedsritualer længere, men mange af de lege, som hørte Fastelavn til, findes stadig mange steder. Ringridning, tøndeslagning, fastelavnsris og udklædningsfest med masser af mad og drikke fx. Nogle steder bider man også til bolle (dog ikke de klassiske fastelavsboller, for flødeskum og syltetøj egner sig så dårligt til at blive hængt op i en snor). Mange af legene har dog ændret karakter i årenes løb. Oprindeligt slog man virkelig katten af tønden... Man puttede en kat - helst sort - ind i en tønde og bankede på den til den gik i stykker. Nogle steder slog man derefter katten ihjel, andre steder jog man bare det stakkels kræ ud af byen. Fastalavnsris blev tidligere brugt til at banke frugtbarhed ind i kvinder...

For omkring 100 år siden vendte man dog rundt og gjorde Fastelavnsfesten børnevenlig. Nu er der slik i tønden, som man slår i stykker, og fastelavnsrisene er mest til pynt.

(Ovenstående informationer er hentet i bogen 'Familiens bog om årets traditioner', hvor der også findes opskrifter på fastelavnsboller og varm kakao, som man godt kan have brug for, hvis man har været ude og rasle i det kolde og våde februarvejr.)

Du kan nu også finde en god opskrift på fastelavnsboller her 

Vidste du i øvrigt at fastelavnssøndag altid er den søndag, som ligger syv uger før påskedag? Og påsken er altid den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det er da lige til at huske til en anden gang ;-)

Imellem Fastelavn og Påske er der tradition for at sende gækkebreve. I år holder vi gækkebrevskonkurrence, som du kan være med til, og så har vi traditionen tro gækkebrevsworkshop med Karin Hald

Materialer