Foto: Suste Bonnén
Foto: Suste Bonnén

Dansk litteratur har mistet en stor og betydningsfuld forfatter

Af Tina
21.07.21
Forfatteren og digteren Vita Andersen er død, 78 år gammel.

Tryghedsnarkomaner
Vita Andersen debuterede i 1977 med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner. Den er skrevet som knækprosa uden rim og tager udgangspunkt i en kvinde, der blev forsømt som barn, og som voksen higer efter kærlighed, bekræftelse og tryghed. Digtsamlingen bragede ind på den litterære scene i Danmark. Selvom den måske ikke var så populær hos anmelderne, gav den hende omgående en kæmpe læserskare. Hendes knækprosa, eller ”brækprosa”, som hun selv ironisk kaldte det, ramte især tidens kvinder.  

Hold kæft og vær smuk
Novellesamlingen Hold kæft og vær smuk hører også til blandt Vita Andersens klassikere. Emnemæssigt komplimeterer de to værker hinanden. Digtene i Tryghedsnarkomaner skildrer den moderne kvindes længsel efter kærlighed og bekræftelse, der dulmes gennem overforbrug og sex, og novellerne i Hold kæft og vær smuk udbygger disse temaer.

Siden debuten har Vita Andersen skrevet i de fleste genrer. I 2017 udkom forfatterens sjette roman Indigo der blev populær både hos læsere og anmeldere. Den roses især for sit nøgterne og koncise sprog, der videregiver virkeligheden på en vibrerende, sansende og stemningsfuld måde.

Æret være Vita Andersens minde.

 

Oprindeligt skrevet af lisehan, Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker.

Materialer