Historiske romaner

11.11.21
Emneliste for voksne

Historiske romaner er et fiktionaliseret blik på fortiden, som giver læseren mulighed for at komme tæt på en anden tid eller andre liv. Samtidig giver blikket på fortiden mulighed for at reflektere over samtiden eller tænke over fremtiden.

For to hundrede år siden i 1819 grundlagde forfatteren Walter Scott genren med sin ridderroman Ivanhoe. Beretningen om ædle møer, noble og mindre noble krigere, spændingsfyldte ridderturneringer og kærlighed har vist sig at være en holdbar cocktail. Siden er fulgt hyldemeter efter hyldemeter af historisk fiktion.

Her finder du historiske romaner, hvis fokus er det 20. og 21. århundrede. Hvor samfundet og den udvikling, det gennemgår er et væsentligt element i romanen. Et samfund består af mennesker, og af liv, der leves. Derfor ses århundrederne gennem forskellige øjne. Hvad enten det er en familie, hvis slægtshistorie foldes ud tæt sammenvævet med årene, der glider som i Ken Folletts episke trilogi Giganternes fald. Eller det er en enkelt persons refleksion over århundrede som i klassikeren Verden af i går af Stefan Zweig.

Den historiske roman udfolder sig i feltet mellem fri fantasi og fakta.

Forfatterne griber det forskelligt an. I nogle romaner er detaljerigdommen enorm og den faglige research omfattende. I andre danner den historiske periode et baggrundstæppe for historien. Her er vægten lagt på den første type romaner.

Rigtig god læselyst.

Emnelisten kan hentes på biblioteket eller downloades fra nedenstående link

Filer