Lis' bedste bøger, film og podcast

18.12.20
Bibliotekspersonalet anbefaler årets bedste bøger, film, mm

Børnebibliotekar Lis læser selvfølgelig både voksen- og børnebøger. Hun siger:

"Annette Bjergfeldt, som jeg kender som forfatter til børnebøgerne om Børste, har nu skrevet en bog for voksne: 'Højsangen fra Palermovej'.

Det er en herlig familieroman om tre generationer, som bor i huset på Palermovej, og som alle jagter den store kærlighed. Det hele fortælles gennem pigen Esther. Vi møder mange søde, sjove, herlige og specielle personer i denne familie. Mormoren Varinka, som er cirkusprinsesse fra Skt. Petersbog er helt speciel. Historien fortælles i et levende og sprudlende sprog, fortællingen er sjov, rørende, tragisk og sine steder også grotesk. Man er i herligt selskab med denne bog, og latteren bobler i en.

Mange kender Anne Sofie Hammers morsomme bøger om Villads fra Valby og Magda. Men her er hun i en helt anden boldgade: Jeg tæller mine skridt, som er fra 11 år og op.

Merle er 10 år, bor sammen med sin alkoholiserede mor. En dag kommer moderen ikke hjem fra værtshuset, mormor bor i Jylland, og Merles mobil dur ikke. Merle sætter sig for at vil finde sin ukendte far, som hun tror, at hun ved hvad han hedder, hvor han bor.

Det er en utrolig gribende og fintfølende historie, om hvordan det er at være barn af en alkoholiker. Man kommer til at holde af Merle, som er en handlekraftig og viljestærk person, og heldigvis synes der at være håb for fremtiden.

Det var en historie, som rørte mig, og som jeg ikke bare lige lagde fra mig.

'Jeg tæller mine skridt' kan lånes om ebog og netlydbog på eReolen

For nogle måneder siden døde Højesteretsdommer Ruth Barder Ginsberg.

Filmen, RBG, som kom i 2019, fortæller om hendes liv og karriere i det amerikanske retssystem. Hun kæmpede for kvindernes ligestilling og mod kønsdiskrimination. I 1993 blev hun valgt til at sidde i USA’s højesteret. En dejlig film, om en person, som jeg ikke rigtig kendte til, og som gjorde mig glad og gav tro på fremtiden.

RBG kan også ses på Filmstriben

Historiker og journalist Dorthe Chakravarty laver en Podcast, hvor historikere, museumsfolk, forfattere og andre med gode historier får taletiden. Du kan finde podcast’en her: www.dorthechakravarty.dk. Hvert afsnit varer omkring 25 min. Her får man en masse ny viden, fortalt på en god og ligefrem måde, og er man bare en lille smule historieinteresseret, så tag og lyt med.