Stumfilm.dk

Adgang
Adgang for alle
Stream danske stumfilm

Fra slædekørsel i Fælledparken til rumrejser mod Mars. Kom med på opdagelsesrejse i dansk films guldalder på Stumfilm.dk.

Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk. Det var en tid, hvor stjerner som Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Tolnæs og Fy & Bi funklede langt ud over landets grænser, og hvor instruktøren Carl Th. Dreyer skabte en stor del af sit samlede værk.

Nu bliver dansk films guldalder vakt til live på stumfilm.dk, hvor alle kan følge med i digitaliseringen af over 400 film fra perioden 1903-1928 – det vil sige alle bevarede danske stumfilm. Man kan både streame filmene og se bl.a. plakater, fotografier og tematekster, og med tiden også manuskripterne og datidens anmeldelser. Alt er gratis og frit tilgængeligt.

Stumfilm.dk er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over fire år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. Det betyder, at der vil dukke film op, som ingen har set siden 20’erne, men også, at sitet vil være en livlig byggeplads indtil udgangen af 2023.

Der lanceres løbende temaer, der løfter filmene op i en relevant kontekst og fremhæver de mest fascinerende, forunderlige, hårrejsende, rørende og morsomme historier, der gemmer sig i materialet. Vi kommer omkring alt fra stumfilmens største stjerner og den spirende celebrity-kultur til et detaljeret indblik i digitaliserings- og restaureringsarbejdet. Så hvad enten du er forsker, filmnørd eller bare almindeligt nysgerrig, vil stumfilm.dk tilbyde et vedkommende indblik i et skelsættende kapitel af den nyere verdenshistorie.

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og der knytter sig også et dansk-tysk forskningssamarbejde til det. Projektet er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver har doneret 10 millioner kroner.

Tags