Anbefalinger

Mord & Mysterier #1

Velkommen til første artikelserie om krimier.

Af Tina

Her bliver du opdateret om nye krimier der bliver indkøbt, om ældre krimier, der er værd at læse og om hvad der rør sig i krimiland med krimipriser og krimimesser. 
Der vil udkomme en artikel om måneden om nye krimier, fra ind og udland. Måske har du læst flere af dem, måske bliver du overrasket og vil læse dem. 
Her er der lig, mord og ikke mindst mysterier …
 

Nye krimier du skal holde øje med 

Kun gode folk
Journalisten Margot er taget til sin hjemby for at pleje sin onkel, der lider af demens. Ikke lang tid efter ankomsten, bortføres og dræbes en lille pige.

Da Margot var 6 år gammel, blev hendes bedste ven myrdet og morderen blev aldrig fundet. Nu anser Margot sagerne for at hænge sammen og går i gang med sin egen efterforskning.

Margot er som besat og trods sedler med advarsler, fortsætter hun arbejdet. Mange spor går i forskellige retninger, og hvem kan hun overhovedet stole på? Det er forfatterens debutroman
Spændende krimi med en overraskende slutning. Fortælleren skifter mellem krimiens hovedpersoner, hvilket giver et godt flow. Måske er plottet set før, men det fungerer. Siderne vender af sig selv

Natteløberen
8 børn har efterforsker Eddie Feber, ikke så lidt tænker man og imponerende han kan være efterforsker. 
I Karin Fossums nye serie får han sin sag for, da en mystisk person lister rundt og aflevere numre på en seddel hos ældre mennesker efter at vedkommende har skræmt dem fra vid og sans. 
Hvis du er til socialrealisme krimier, hvor menneskers psyke er bærende element, så bør du læse denne. 

De navnløse
Så skal vi en tur til Lolland og en vaskeægte historisk krimiroman. Om klassesamfund, mord og den spirende industrialisering 
Sommeren 1897 hærges et lille lokalsamfund af nogle gårdbrande, der virker påsatte. 
Derudover har der fundet nogle tragiske spædbørnsdrab sted, der varsler uhygge og mistænksomhed blandt de lokale. Da endnu et lig af en nyfødt dreng findes i en sø nord for Nakskov, bliver efterforsker Georg Rosenkrantz sat på sagen.
 Han har brug for nogen med kendskab til underverdenen, hvorfor han derfor allierer sig med Karen Sjællænder. Sammen forsøger de at opklare de mystiske sager. Det bringer dem ind i miljøer omkring de rige sukkerfabrikanter og fattige polske roebønder.

Den spirende industrialisering bringer også en gryende klassebevidsthed, de rige konstant forsøger at knække

Reykjavik 
I 1956 forsvinder den 15-årige Laura fra en lille ø ud for Island. Sagen er uopklaret, men i 1986 tager journalisten Valur fat på sagen igen, da han modtager et mystisk brev. Hvem dækker over hvem. Bogen er i to dele, og slutningen på første del fører til en helt anden hovedperson i anden del. Forfatterne er krimiforfatteren Ragnar Jónasson og den islandske statsminister Katrin Jakobsdottir 
for læsere, der gerne vil have krimier, hvor der tages udgangspunkt i hændelser fra fortiden, der fører frem til nutiden

Danske krimiserier 

Krimier kommer ofte i serier, hver måned vil jeg fremhæve danske og udenlandske serier du skal holde et godt øje med. 
Her kommer de første 6 spændende serier fra ind -og udland

Thomas Bagger: Lukas Stage serien 
Du bør kaste et blik på Thomas Baggers serie om Lukas Stage. Lukas er ikke helt som andre opklarer du har mødt, han har bid og omgår en lille smule de regler han burde følge som efterforsker. 
I denne serie er der tre bøger, nr 4 udkommer i august.
Det er hårdtslående, ikke for de sarte og emmer af brutalitet, højt tempo og action. De er virkeligt godt skruet sammen 

Henriette Rostrup: De fortabte 
Tidsbilledet er i top, når Henriette Rostrup fører sine læsere igennem Københavns gader anno 1914. 
De fortabte er en planlagte trilogi, der har Amalie Bang og betjent Ewald Hansen som hovedperson. 
De finder hinanden i opklaringen af bortførsel af spædbørn, og mord på prostituerede. 
Man mærker fortiden fra 1900-tallet med fattigdom og et mandsdominerede samfund, når man læser De fortabte og man forventer lidt at møde Herman Bang eller Amalie Skram vende sig på fortovet i indre by. 

David Garmark: Brink serien 
Germark udkom med en meget lovende og anderledes krimier i år. Der omhandler den pensioneret retsmediciner Walter Brink, der pludseligt mister sit barnebarn og må derfor modvilligt tage sig af sit barnebarn, Channie.

Det umagen makkerpar Walter og Channie er ikke til at stå for.

Vi er mange der venter i spænding på nr 2. i serien. 

Krimiserier fra udlandet 

Peter Mohlin: John Adderly serien 
Jeg er fan af John Adderly, der med sin svenske aner søger mod Sverige i et Vidnebeskyttelsesprogram for FBI. Han er en kompleks karakter, der er værd at holde øje med. 

Anders De la motte : Asker serien 
Askerserien kan godt give gåsehud når den læses, langsomt kryber den ind under huden, den er hudløs spændende og med høj spænding.
Leonore Asker tror hun skal være chef for en enhed, i stedet bliver hun erklæret inhabil og bliver placeret i kælderen med ledelse af uopklarede sager. Men det giver ikke anledning til at Asker bare sådan giver op. 

Michael Robotham: Cyrus Haven serien
Indrømmet, jeg har et lille crush på Cyrus haven. Han er psykolog og får til opgave at tale med Evie, en pige der har opholdt sig på en sikringsanstalt, man ved ikke hvor gammel hun er eller hvor hun præcis kommer fra. Cyrus bliver fascineret af hende og stille og roligt opstår et makkerskab. 
En meget spændende serie, så spændende at undertegnet måtte indkøbe bind tre og fire på engelsk.

Årets bedste nordiske krimi

Dette års Glasnøgle er blevet uddelt. Glasnøglen er den største nordiske pris for krimier. 
I år blev det Christoffer Carlsson med bogen ”Levende og døde”. Bogen er sidste del af forfatterens serie ”Halland-Suiten”
Med i opløbet var Jens Henrik Jensen med ”Pilgrim”. 

Det var slut for denne gang . Jeg håber der var noget der faldt i din smag, til Mord & Mysterier udkommer næste gang i september kan du gå på opdagelse i biblioteksappen, på hjemmesiden eller spørg os på biblioteket

De bedste hilsener

Rikke