Podcasts på eReolen

27.03.20
Få fri adgang til over 160 podcasts om alverdens emner på eReolen

Der er ikke længere noget underligt i at gå og høre stemmer. De fleste af os gør det dagligt. I bilen, på løbeturen, imens vi støvsuger, eller før vi skal sove. Podcasts er populære som aldrig før, og nu er det muligt at finde dem på eReolen.

Podcasts på eReolen er ”blå”, hvilket vil sige, at de kan lånes ud over de sædvanlige kvoter. Det er derfor muligt at høre en hel serie uden at ramme loftet - og du kan også stadig låne samme antal ebøger og lydbøger som før. Afspilningen foregår, ligesom når man afspiller en lydbog, og podcasts kan downloades i eReolens app - præcis ligesom ebøgerne og lydbøgerne.

Her anbefaler vores litteraturformidler Eva en række gode podcasts:

Tid til bøger

Politikens Forlag står bag denne podcast, som derfor af gode grunde mest handler om forlagets egne bøger, men dem er der heldigvis også mange gode af, og podcasten er en velproduceret og dejlig simpel bogpodcast. Min favorit er episoden med Leonora Christina Skov, hvis selvbiografiske bog ”Den der lever stille” fascinere mig dybt med dens portræt af en meget kompleks og dysfunktionel middelklassefamilie med den kolde og uudgrundelig martyr-mor og den både hårde og svage far. At høre Leonora Christina Skov fortælle om sin bog og sin opvækst er meget rørende, og jeg synes, hun som ingen anden formår ikke bare at formidle, men også at reflektere over og i den grad gøre sig selv og andre klogere på, hvad det vil sige at vokse op med forældre, der ikke evner det med kærligheden.

Bag om København

Københavns Biblioteker står bag podcasten ”Bag om København”, og den er virkelig god og overraskende. Jeg anede ikke, hvor lidt jeg anede om Københavns historie. Der gemmer sig de vildeste anekdoter og fascinerende detaljer i Berit Freyheits formidling af vores hovedstads spraglede historie. Særligt afsnittet ”Pas på! Onanipatruljen kommer” er et virkelig vigtigt og interessant indblik i de vilkår, som homoseksuelle levede under lige efter Anden Verdenskrig, hvor et flertal af danskerne anså homoseksualitet som lige så forkasteligt som voldtægt eller drab. Midt i en barsk homofobisk virkelighed spirer alligevel en semi-offentlig mandlig homoseksuel subkultur, som bliver bekæmpet fra statens side. Særligt med den såkaldt ”grimme lov” fra 1961, der kriminaliserede homoseksuelle prostitutionskunder. Et spændende stykke mindre belyst dansk kulturhistorie. Der ligger 54 episoder af ”Bag om København” tilgængelige på e-reolen om alt fra tyskertøser og den sorte død, til Leonora Christina og Striense. Særligt værd at lytte til er ”Karens bande” - historien om arbejderpigen Karens Holms modstands-røver-bande under besættelsen.

Techtopia: Internettets glemte kvinder

Podcasten Techtopia bestyres dygtigt og vidende af teknologi-journalist Henrik Føhns, som du måske kender, fordi han i mange år var vært på P1-programmet Harddisken. I dette afsnit taler Føhns med forfatteren Claire Evans, som har skrevet en bog om alle de glemte kvinder i teknologihistorien – eller internettets feministiske historie, kan man sige. Hendes pointe er, at historien er ”hardware-centrisk”, som hun siger, det vil sige, der er en tendens til at glorificere dem, der laver kasserne, frem for dem der laver det, der er indeni. Det var for mig en oplysende samtale om, hvad der ses som succes og værdisættes højt i tech-industrien, og hvad der ikke gør.
Podcasten Techtopia kan generelt anbefales, hvis du interesserer dig for internettet og ny teknologi og hvordan begge former og omformer vores verden.

Alt om Virginia Woolf

Lise Lotte Frederiksen, som er forfatter og fortæller, er kvinden bag en række virkelig gode litteraturformidlende podcasts på e-reolen, som blandt andet tæller en lille serie på fire podcasts om Virginia Woolfs både biografiske og litterære liv. Jeg har altid været enormt fascineret af Virginia Woolf, som jeg i mange, mange år ikke havde tålmodighed (eller måske litterær gefühl) nok til at læse, men som jeg endelig fik hul på, da jeg hørte hendes bøger som lydbøger og gav mig selv lov til bare at flyde med strømmen – (tag det som en anbefaling i anbefalingen). Frederiksen tager i første podcast fat på Virginia Woolfs personlige liv og det spændende, intellektuelle miljø, hun er en del af i London, og dykker i de følgende episoder ned i Woolfs nok mest kendte roman, Mrs. Dalloway. En rolig, oplysende podcast.

Podcasten Tænkepauser

Podcasten tænkepauser er tankevækkende samtaler baseret på bogserien af samme navn, og jeg er ret vild med denne type helt old school samtale-radio med en dygtig, interesseret vært, der søger samtalen nysgerrigt og en forfatter med en stor viden om et emne, som vedkommende kan få lov til at folde ud og formidle på en anden måde, end som skrivende. Det er en måde at brede bøgernes viden meget længere ud og nå nogle af de mennesker, der måske ikke når at få læst bogen, men som gerne vil have den personlige, vedkommende essens.
Lyt f.eks. til episoden om HUMOR med Stefan Kjerkegaard, der er lektor ved Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet eller den om KÆRLIGHED som er med filosof og prodekan ved Aarhus Universitet Anne Marie Pahuus. Det er i hvert fald to emner, vi godt kunne trænge til i denne tid.

God fornøjelse!