Oplev Albertslund-kendisser på Avisen Live festival!

Lørdag den 3. juni afholdes litteraturfestivalen Avisen Live for anden gang i det tidligere Vridsløselille Statsfængsel. Programmet byder på både kulturelle sværvægtere med lokale rødder, morgendagens endnu ukendte stjerner og verdens måske mest utrolige instrument

Er du til lækker litteratur, spændende reportager fra det store udland, hyggelig fællesspisning, humoristisk billedkunst, croquis og underholdende teater? Hvad med filosofi, identitetsdebat, theremin-koncert og dryp af poesi fra en blå himmel?

Så lad dig lukke ind på det tidligere Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund og kom til bibliotekets litteraturfestival Avisen Live. Dagens vejr (solskin selvfølgelig!), bløde lænestole og sofaer, drinks og uformel hygge blandes med et ambitiøst litterært, musisk, kunstnerisk, underholdende, timet og tilrettelagt program, der både har danske og internationale navne. Det bliver en hyggelig dag med kulturindslag for enhver smag, hvor vi bl.a. får besøg af albertslund-kendingene journalist Simi Jan og forfatter Kim Fupz Aakeson.

Simi Jan vil fortælle om sit arbejde som forfatter og udenrigskorrespondent for TV2 Nyhederne, men også knytte an til sit personlige forhold til Albertslund: “Det er at komme tilbage til mit gamle hood. Mange gode minder fra Albertslund, hvor jeg boede i mine teenageår. Gik i 10. klasse lige ved siden af Vridsløselille fængsel. Var aktiv på ungdomsskolen. Var endda blevet stemt ind som elevrepræsentant i kommunalbestyrelsen i et år. Dengang flirtede jeg med tanken om at blive politiker. Men holdt heldigvis fast i drømmen om at blive journalist.”

Simi Jan lægger også vægt på, at det er vigtigt med en festival som Avisen Live og uddyber: ”Det glæder mig oprigtigt, at sådan et arrangement bliver stablet på benene. For det er vigtigt. Litteratur, dialog og samtaler er altafgørende for sammenhængskraften i vores samfund. Og jeg er så taknemmelig for at kunne bidrage med historier fra den store verden. Til den verden, der dannede rammen om min ungdom. Albertslund, you rock!”

 

En anden med dybe rødder i Albertslund er forfatter Kim Fupz Aakeson, der sammen med fængselspræst og leder af Fangekoret Louise Adrian bl.a. skal tale om det historiske sted og livet i fængslet, som Aakeson har skrevet om i sin bog Fangeleg. Bogen er blevet til en tv-serie med Sofie Gråbøl i hovedrollen, der får premiere på DR til efteråret.

Kim Fupz er opvokset i Albertslund og har et nært forhold til byen: ”Vi kom i første bølge, da man byggede Albertslund midt i tresserne, vores søndagsudflugter gik ud på at se hvor langt vores byggeri var nået siden forrige søndag, så stod vi der mellem mure uden vinduer og døre og prøvede at forestille os et liv. Det kom senere. Vi flyttede ind, jeg gik på Egelundsskolen, min far pendlede, min mor startede som hjemmegående, men fik senere arbejde på forvaringsanstalten ved Herstedvester, ikke helt Vridsløselille Statsfængsel, men tæt på.”

Kim Fupz var også i Albertslund i sine ungdomsår: “Jeg flyttede fra mine forældre og Lodager, da jeg blev sytten, ikke så farlig langt væk i første omgang, bare ned til kollegiet ved stationen, derfra videre ud i verden et par år senere, men jeg har godt nok besøgt villavejene mere end een gang sidenhen i mine tekster, for dem kan jeg fortælle med en vis autoritet, jeg har leget med elektrikerrør i de ufærdige huse, når håndværkerne var gået hjem,  jeg har prøvet at få Vestskoven til at ligne Sherwood, jeg har kysset i et af affaldsskurene mellem gårdhusene, jeg har røget for første gang i ungdomsklubben bag boldbanerne, jeg har væltet på en Velo nede ved Vestcenteret, jeg har drukket kirsebærvin inden skolefesten, så ja, herfra min verden går.”

 

En anden kending for mange i Albertslund er teatret Mungo Park, som det sidste halvandet år har spillet teaterstykker fra deres repertoire, der normalt har hjemme i Allerød, her i byen. Mungo Park afslutter festivalen med den nyskrevne forestilling ‘Rebound’, skrevet af Saynab Farah Dahir, instrueret af Sandra Yi Sencindiver og spillet af Marie-Lydie Melono Nokouda.

 

 

Der er ikke kun albertslund-kendinge på programmet, der er også nationalt og internationalt udsyn. Festivalen skydes i gang med den altid oprørte, henførte og uforudsigelige forfatter Hanne Højgaard Viemose, der skriver og fremfører dagens ‘Leder’-klumme. Den tyske forfatter Mithu Sanyal møder dansk journalist og forfatter Lucia Odoom til en snak om identitet og helt sikkert meget mere med udgangspunkt i Mithu Sanyals bog Identitti, der blev en kæmpe publikumssucces i hjemlandet og udkom på dansk sidste år.

I Avisen Lives scene- og billedkunstssektion er der lagt op til både humoristiske og sanselige oplevelser. Den herboende tyske kunstner Hartmut Stockter præsenterer på dagen et værk skabt til omgivelserne og i samarbejde med lokale ildsjæle fra Repair Café Albertslund, mens den svenske forfatter og billedkunstner Melanie Kitti læser op til avisens helt unikke omgang croquis. Fra USA/Østrig kommer Pamelia Stickney - en af verdens mest interessante theremin-spillere - og giver litteraturen et musikalsk mod- og medspil. Forfatteren Sabitha Söderholm tager livtag med madanmeldelsen, der direkte forholder sig til den mad, som Madmenageriet leverer til festivalens vegetariske fællesmiddag, mens det lokale bryggeri Slowburn Brewing Co-op står for drikkevarerne, som de brygger i det helt nyindrettede bryggeri i de tidligere fængselsbygninger.

 

Hele vejen fra Australien kommer filosof Dalia Nassar, der i samtale med Albertslund Biblioteks egen ph.d.-studerende og filosof, Jon Auring Grimm, og den australske digter Luke Fischer kaster sig over natur og økologi og træernes særlige liv. Digter, forfatter og oversætter Harald Voetmann står for avisens rejsesektion og vinanmeldelse, der i denne version går til Antikken. Vært, forfatter, musiker og meget mere Lars Emil Foder binder det hele sammen.

Avisen Live er et overflødighedshorn af en festival med de højeste ambitioner om at feje benene væk under dig, lade dig lande blødt og mageligt i lænestolen og flyve væk på vingerne af et inspirerende, overraskende og velsmagende program.

 

 

Avisen Live foregår lørdag den 3. juni 2023 kl. 12-20 i Porten Vridsløse, Fængselsvej 39, 2620 Albertslund. Følg med i programmet på www.avisenlive.dk

Billet kan købes hos spillestedet Forbrændingen på www.forbraendingen.dk eller via www.porten.dk for 210 kr. i forsalg og 230 kr. i døren.

Avisen Live arrangeres af Albertslund Bibliotek og spillestedet Forbrændingen og finder sted i Porten, det tidligere Vridsløselille Statsfængsel i samarbejde med A. Enggaard A/S. Festivalen er støttet af Statens Kunstfond.

Materialer