Havet - tag med biblioteket ud på havet

21.04.20
I 2020 bringer bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Der er ofte dårlig wi-fi, man skal selv medbringe kaffen - og kronhjorten er sjældent med på en selfie.

Foråret 2020 blev dog ganske anderledes, end hvad nok de fleste danskere havde forudset. Naturen fik pludselig en helt anden værdi for rigtig mange danske familier, da en pandemi pludselig satte sine dybe spor i hele verden. Danmark blev "lukket ned", og danskerne blev på det kraftigste rådet til at gå i karantæne uden fysisk kontakt med andre mennesker, kun i alleryderste nødstilfælde. På rekordtid blev naturen nok det mest attraktive opholdssted (udover ens eget hjem) siden ældre stenalder, hvor mennesket levede i naturen og af naturen.

I uge 17 sætter vi spot på 'havet og kysterne'. Kom tættere på her:

Havet - kysten, bruset og det store dyb

Stormomsuste kyster - de vældige oceaner, der dækker så meget af  jordens areal. Havet og dets kyster har været omdrejningspunkt for et utal af fortællinger og myter. Og oceanerne har dybe rødder i vores fælles historie som sø-nation. Men hvad er havet virkelig, og hvad gemmer det i sig?

Faktalink har en formidabel artikel om havet som fænomen, dets liv og de processer, der gemmer sig i det: Livgivende dødbringende og legendeskabende

Derudover må havet siges at være et formidabelt motiv at fange på film. Filmstriben har blandt andet en del film med fokus på det akvatiske. Særligt én gør stort indtryk: filmen om Jacques Costeau, der dedikerer 30 år af sit liv til at dokumentere livet og underne, han ser rundt om sig i havene.

Og nu du er derinde, så snyd ikke dig selv for den Bodil-præmierede ‘Klumpfisken’, en tragikomisk perle om, når fiskerikontrollen og kvindelige havbiologer gør tilværelsen besværlig for en enlig fisker.

Endelig kommer vi ikke uden om bøgerne. Der findes mange med havet og livet i det som omdrejningspunkt. Alt lige fra Moby Dick; Hemmingways’ Den gamle mand og havet; og på sin vis også Jules Vernes’ ‘En verdensomsejling under havet’.

To nyere skud på rælingen er: Carsten Jensens ‘Vi de druknede’, der er en vi-fortælling med afsæt i Marstal-sømændene og deres kampe til havs og på landjorden; og Patrick Ness ‘Og havet var vores himmel’ - en form for omvendt Moby Dick, hvor synsvinklen er hvalernes - og hvor monsteret er os, menneskene. Læs dem begge!

Storsatsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd.

Oprindeligt skrevet af Jes, Aalborg Bibliotekerne.