Auður Ava Ólafsdóttir vinder Nordisk Råds Litteraturpris

Tillykke til den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir, vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2018

Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog. De danske kandidater i år var Vita Andersen med Indigo og Caroline Albertine Minor med novellesamlingen Velsignelser.

Auður Ava Ólafsdóttir vinder prisen med sin roman Ar (på islandsk Ör), der for nylig er udkommet på dansk på forlaget Batzer & Co. Hun har tidligere fået oversat romanerne Svaner bliver ikke skilt og Stiklingen. Du kan låne dem alle her på biblioteket.
Juryen begrundelse: "I romanen Ör møder vi en midaldrende mand, som rejser til et krigshærget land i Europa for at tage sit liv – med værktøjskassen i bagagen. Han opdager under rejsen, at ethvert menneske har en værktøjskasse og selv kan vælge, hvordan den skal bruges. Ör er en lille bog med et stort hjerte. Den er fuld af underfundig humor, og sproget funkler af liv. Samtidig stiller værket dybe spørgsmål om liv og død, om individet i forhold til helheden, om menneskets privilegier, rettigheder og pligter i verden. Ikke mindst pligten til at give menneskeligheden lov til at udfordre mørket."