And the winner is…The Joker

13.01.20
Ud af DC Comics' univers er udsprunget mange superhelte og ditto skurke, og en af de mest kendte superhelte er Batman, og hans ærkefjende no. 1 er The Joker. Han er sidst portrætteret af Joaquin Phoenix i Todd Phillips' Joker, som havde premiere sidste år.

Og nu er Award Season over os, og Joaquin Phoenix’s præstation, som The Joker blev i denne uge belønnet med en Golden Globe. Den bedste Joker - måske. Heath Ledgers Joker var også fantastisk i Batman-filmen The Dark Knight, og Heath Ledger fik en Oscar for den præstation. Men for mange var/er den ”rigtige” Joker personificeret af Jack Nicholson i den første seriøse Batman-film, bl.a. med Jokers ikoniske citat: "You ever dance with the devil in the pale moonlight?".
Den første Joker er dog Cesar Romeros udgave, som spillede overfor Adam West som Batman – helt klart også en ikonisk film og serie, men var måske mere en komedie? Men den nok mest ukendte kendte Joker er Mark Hamill (aka Luke Skywalker). Hamill er Jokers stemme i en lang række animationer, eks. Batman: The Killing Joke, og computerspil – faktisk i længere tid end allle de andre, så måske er han Jokeren?
Uanset hvilken Joker du synes er bedst, så se filmene – de har på hver deres måde en plads i Jokerens filmiske fortælling - selv Jared Letos Joker i Suicide Squad.

Dog er film ikke alt, så snyd ikke dig selv for nogle af de bedste comics/graphic novels  der er udgivet hen over årene, her skal nævnes:

For fans er der også:

Andet du kan låne, som er nævnt:

Materialer