Western på heden

30.07.21
Sommerferiens bedste læseoplevelse er ubetinget ”Kaptajnen og Ann Barbara” af Ida Jessen.

Hvis du spørger mig ;)

Jeg har taget tilløb til den i et stykke tid, for en stor historisk roman var ikke det, jeg var i humør til at give mig i kast med. Troede jeg. Fejlagtigt. ”Kaptajnen og Ann Barbara” er helt fantastisk!

Vi befinder os på den jyske hede i 1700-tallet. Det uopdyrkede, barske og lidt uhyggelige landskab, hvor kun lyngen kan gro og ulven ligger på lur. Romanen er en slags western, om kaptajnen der vil opdyrke landet, en husholderske, et taterbarn og en brutal godsejer. Beskrivelserne af naturen, byen og livet er fremragende - det kan lugtes og mærkes - og ofte ligge kampen om liv og død som en faretruende understrøm.

Hør bare her, hvor kaptajnen har lagt sig til ro for natten. Han har befundet sig på heden i få dage:

”Han ligger i teltet og hører vinden gennem dalen. Han hører også hesten, og ulve og ræve der glammer langt borte, og han hører natravnen. Der er også andre lyder, puslen, jamren, bortilen, sågar hvisken. ”Vinden” noterer han i dagbogen, ”kan under visse forhold antage stemmer, der minder om mennesker og dyr”. Siden karlen forsvandt, har han ikke set et menneske. Han har pistolen liggende ved sin side.”

Rigtig god læsning!

Tina, voksenbibliotekar

Materialer