Jonas Eika vinder Nordisk Råds Litteraturpris

Tillykke til Jonas Eika, der med novellesamlingen 'Efter solen' vinder Nordisk Råds litteraturpris 2019

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog. Den anden danske kandidat i år var Helle Helle med romanen de.

Juryens begrundelse var bl.a. at Jonas Eika får prisen for “sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen".

Litteratursiden.dk beskriver 'Efter solen' som "foruroligende sci-fi-noveller svæver mellem virkelighed, fantasi og syrede syner. De er optaget af krop og (krops)væsker, imens de positionerer mennesker over for andre mennesker eller organismer/teknologiske størrelser. Det flyder bogstaveligt talt med sæd, blod, parfumeret bodyshower, aftersun og vand. Novellerne drives frem af sære relationer og begæret efter samhørighed med nogen eller noget. Eika frastøder og tiltrækker med hjemmelavede ord, minutiøse detaljer og saftige kombinationer. Novellerne foregår i  ekstreme miljøer, der er voldsomt fascinerende, fremmede, genkendelige og absurde. I disse noveller formår Eika at beskrive virkeligheden på en ny og overraskende måde."

I Albertslund har biblioteket, i forbindelse med vores Avisen Live festival, haft den store fornøjelse af at have Jonas Eika på scenen, hvor han bla. fortalte om sci-fi og økokrik i 'Efter solen'. 

Det var også med novellesamlingen 'Efter solen' han tidligere på året vandt Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse. Før det vandt han både Montanaprisen, Michael Strunge Prisen og prisen Den svære to'er.

Jonas Eika dimitterede fra Forfatterskolen i 2015 og debuterede med romanen 'Lageret, Huset, Marie' samme år.