Sigrids bedste bøger

29.12.20
Bibliotekspersonalet anbefaler årets bedste bøger, film, mm

Litteraturformilder Sigrid har haft et travlt år. Hun skriver: "Udover en global pandemi har 2020 for mig også budt på en datter, huskøb og en frodig have dertil. Undskyld på forhånd til de bøger, som her er blevet glemt eller kun læst meget distræt. Men noget af det, der skinner klart igennem, er Ida Marie Hedes ’Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?’, som udkom i år. Måske fordi den også tematiserer moderskab. Som titlen antyder, har bogen en helt vild, syret, på samme tid kæk og rasende stemme i et univers af karakterer med navne som Røvskam, Hjerteskam og Kødskam... Disse mutant-figurer optræder samtidig i nogle meget virkelighedsnære miljøer og situationer, som – hvis jeg skal prøve at sige det ekstremt kort – handler om samfundets forsøg på at kontrollere kvinders fertilitet og kroppe generelt. Saftig scifi!

En anden god bog som har krydset min vej i år, er Clarice Lispectors novellesamling ’Hemmelig lykke’. Lispector var en brasiliansk, ukrainskfødt forfatter, som i disse år oversættes til dansk og som har en virkelig særegen stemme, der starter i hverdagslige, især husmoderlige, situationer, men som derefter konstant flytter tyngdepunktet i novellen. Det involverer gerne abstrakte og overraskende komiske refleksioner om relationer, sprog, eksistens, Gud. Som hvis en alien så verden udefra (en kvindelig, jødisk, ukrainsk-brasiliansk husmoder-alien).

Nårh ja, så var der den der nyerhvervede have…’Den danske havebog’ af Rie Post m.fl. var et godt, grundigt og overskueligt sted at starte for mig. Hvis der nu skulle være andre derude med samme pludselige interesse for læhegn, permakultur, havearkiktetur og stauder…!"