Racismen i USA på filmstriben

09.10.20
Tankevækkende film for voksne om racismens kedelige ansigt i USA - før og nu.

Filmstriben er fuld af gode film - også dem, som man ikke lige kan finde på biblioteket eller diverse streamingtjenester. Her har vi håndplukket nogle interessante titler på Filmstriben.

12 Years a Slave
Skræmmende at tænke på, at det for ikke alt for længe siden i USA blandt visse dele af befolkningen, var helt legitimt at bortføre en fri amerikaner, alene fordi han var sort. Filmen fortæller hovedpersonens rejse fra fri til slave og så fri igen:

"Solomon er violinist i staten New York. Og en fri mand. Han inviteres med på en musikturne til Washington, og her bliver han kidnappet og solgt som slave i sydstaterne og vi følger hans 12 år lange og nådesløse kamp for at blive genforenet med sin familie."

Crash
Ikke en feel-good-film - men viser, hvordan fordomme kan fordreje sandheden, eller blive bekræftet. Og hvordan der bag hver skæbne er en historie

"Med en bilulykke som omdrejningspunkt flettes en række menneskers skæbne i Los Angeles sammen. Racismen er katalysatoren, og vi, der ser filmen, bliver en del af en ond spiral."

I am not your negro
USA's aktuelle problemer med raceurolighedre på bagrund af racistisk betonede drab er desværre kun seneste i USA's sørgelige historie om racisme. 

"Forfatteren og samfundskritikeren James Baldwin kendte både Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King, Jr. Denne dokumentarfilm er baseret på Baldwins ikke-færdiggjorte manuskript til bogen "Remember This House" og tager begrebet racisme under kløgtig behandling."

Der findes mange, mange flere film på Filmstriben! God fornøjelse!