Kan kunstig intelligens have hjerte?

15.10.21
Webbibliotekar Louise har læst den betagende bog Klara og solen

Klara er en AF (Artificial Friend) - meget mere end et legetøj og kun en lille smule mindre end et rigtigt menneske. Vi møder hende første gang i den butik som forhandler AFs, og det er tydeligt, at hun er noget særligt. Hun tænker over hvad hun ser, og hun fascineres af mennesker og deres møde at agere på. Hun har et særligt forhold til solen, som er hendes energikilde.

Snart får hun også et særligt forhold til pigen Josie, som udvælger Klara som sin særlige AF. Det er snart klart, at Josie ikke er rask, og én af Klaras opgaver bliver at holde øje med, at hun har det godt. Og det er en opgave som Klara tager meget alvorligt.

Klara er en helt unik hovedperson! Det var en spændende oplevelse at se menneskeheden gennem et individ, som er en kunstig intelligens: alle de små tegn vi viser med krop og ansigt, som siger noget andet end det der kommer ud af vores munde. Klara har et stort hjerte - hvis man kan have det, når man i bund og grund er en robot med et avanceret program. Man glemmer dog som læser hurtigt, at hun er kunstig, for hun virker ægte - både i sine tanker, følelser og handlinger. Klaras helt store plan har noget religiøst over sig, og det er rørende at følge hende på hendes rejse gennem Josies liv. Og skræmmende også - for der er planer med Klara, som vælter én lidt ned af stolen.

Klara og solen er bestemt et bekendtskab værd, og jeg anbefaler den meget varmt!

Klara og solen er skrevet af Kazuo Ishiguro - som jeg bestemt skal læse mere af!

Materialer