Joumaas anbefalinger

30.09.19
På arabiske litteraturrejser med guide og ungt rejsehold

Hedemarken fyldte 50 år i sidste uge, og det blev fejret hele ugen, hvor Hedemarken Bibliotek og Medborgercenter selvfølgelig også fejrede med - blandt andet ved gennem udstillinger og en række arrangementer at spørge: Hvem er Hedemarken?

Vi spurgte onsdag aften ind til, hvad der læses i kvarteret. Borgerne fortalte fra lænestolene om deres læseoplevelser, efter de var blevet varmet op af Ahmad Joumaa, som er en glad læser af både dansk, engelsk og arabisk litteratur.

Ahmad Joumaa, der har palæstinensiske rødder, er uddannet i filosofi fra London og arbejder med integrationsprojekter via Tønder Bibliotek. Joumaa, der brænder for kultur- og litteraturmøder - meget gerne gennem bibliotekerne - har desuden egen virksomhed, hvor han arbejder med demokraticaféer, foredrag, workshops og meget mere. I kan læse mere om Ahmad Joumaas integrationsprojekt her.

Lige nu arbejder Ahmad Joumaa med et spændende projekt, som han kalder “Unge kulturbærere”. Dette efterfølger hans projekt med unge asylansøgere, som han vandt bibliotekernes formidlingspris for sidste år. Onsdag aften viste det sig da også overvejende at være unge, der besøgte biblioteket for at høre ham og hans anbefalinger ind i arabisk litteratur, som den har foldet sig ud over mange århundreder. Noget, hverken han eller vi fra biblioteket havde set komme, men han greb selvfølgelig samspillet med de unge til gensidig fornøjelse. Der blev grinet, spurgt ind og mange af deltagerne viste sig både at kunne tale og læse arabisk.

Her følger et udpluk af nogle af Joumaas favoritter - af de mange værker, der er oversat til dansk og kan lånes gennem bibliotekerne. Mange af dem er for både unge og granvoksne. Mange af dem er klassikere, der har formet arabisk kultur, der igen har formet verden, som vi kender den i dag.

Historien om Havy Ibn Yaqzan og den østlige visdoms hemmeligheder af Ibn Tufayl er en roman fra 1100-tallet om en drengs opvækst på en øde ø hos en gazellemor. Han har naturligvis mange spørgsmål til livet, som han gennem bogen forfølger.

Den duftende have af Sheik Nefcaoui er en lærebog ud i samlivskunst, kærlighed og erotik, der ikke står tilbage for at blive konkret og som naturligvis rummer eviggyldige passager. Lystlæsning i kulturhistorisk perspektiv.

1001 nats eventyr, såvel som Profeten af Khalil Gibran er klassikere, som mange nok vil have læst dele af. De består af mange fortællinger spundet ud af østlig filosofi. De er på én gang tilgængelige og mystiske i deres fortællestil og er værd at besøge igen og igen, da de som arabesker kan  opdages ad mange veje. Ikke sært, de er klassikere, der har nået jorden rundt.

Rubayiat af Omar Khajjam (der findes i dansk oversættelse af digteren Thøger Larsen) består af en velanset og dog kontroversiel muslimsk tænkers digte om, hvordan dyrkelse af spiritualitet og vin godt kan forenes i styrkende rus, der øger evner til at stille spørgsmål ved himmelsk og jordisk autoritet.

Af nyere værker anbefaler Joumaa blandt andre to værker om indvandreres rejse ind i Saudi Arabien, hvor de vil prøve at danne sig en rigere tilværelse, men går mange udfordringer i møde. I Mænd i solen af Ghassan Kanafani er tre mænd på ørkenrejse for at finde arbejde, men ender i noget ganske andet nådesløst. I Kærlighedens konsekvenser af Sulaiman Addonia rejser en dreng alene og får retsløshed at føle ved overgreb, men også senere tillid at føle gennem diskrete møder med en ung pige i burka, som han kender ved hendes lyserøde sko. De udveksler breve og andet, men ikke uden konsekvenser.

Til slut har Joumaa anbefalet Morgen i Jenin af Susan Abulhawa. Denne bog sætter fokus på svære kår i flygtningelejre og angreb på disse med et uhyggeligt nærvær.

Der er nok at læse sig ind i - masser af varme og kulde at mærke og blomstrende tanker at plante i egen have.

God læselyst og venlige hilsner med fra Ahmad Joumaa!