Gyserbøger for børn

20.10.20
Børnebibliotekarerne anbefaler gyserbøger til store og små børn

Efteråret står altid i uhyggens tegn. Måske fordi Halloween ligger i slutningen af oktober. Måske fordi det er ekstra (u-)hyggeligt at læse uhyggelige bøger, når det er mørkt udenfor. Her er en række gys, som børnebibliotekarerne er særligt glade for. God fornøjelse!

'Ulveungen Urds uhyggelige halloween' af Stine Josefine Dige er en billedbog egnet til de 5 årige og opefter

Ulveungen Urd tigger om fredags slik og opdager at der er Halloween, årets bedste sliktiggedag! Bogen formår at få en rigtig god historie ud af blandingen eventyr og  nutid, hvor børnene vil nikke genkendende til Halloween. Hvis man kender til eventyret om Rødhætte og Ulven, så får historien lige en ekstra dimension. 

Bogen er rablende sjov - uhyggelig på den sjove måde. Sprogligt er der også noget af hente,  med sjove ord og skægge bogstavrim. Illustrationerne er også herlige.

'Spøgelsesven - det første møde' af Michelle Tolo

Denne tegneserie er mere flot end uhyggelig, men den indeholder til gengæld en både vigtig fortælling om venskabets styrker og sorte sider, samt en masse flotte og stemningsfulde tegninger.

Magnus er lige flyttet til en ny by og har svært ved at finde sig tilpas, og ender sammen med skolens bøller. På selveste Halloween møder han første gang Saga, som er et spøgelse.

Børn fra 9 år vil kunne identificere sig med Magnus, og forstå hans mange dilemmaer, som ender med både gode og dårlige valg.

'Døden på ski' af Jim Højberg er en letlæsningsbog fra 10 år og op.

Harry og Jønne er på vej på skiferie i Norge, da Jønne har et mareridt, om en skitur de to drenge er på. Oppe i Norge begynder en af deres skiture at ligne mareridtet…

Bogen er spændende, fortalt så godt og indlevende, at man føler, hvordan drengene har det. Det er en ren gyser, man får helt ondt i maven af at læse den. Men hvor er den bare god. Den foregår i den virkelige verden og …

Den er spændende og uhyggelig, og man skal ikke læse den lige før en skitur til Norge!
 

'Porcelænsdukken' af Henrik Einspor.

Henrik Einspor har skrevet en hverdags efterårsgyser til de 9-12årige, som starter i et tog på vej mod København.

Emil regner med at skulle holde en hyggelig efterårsferie med sin ven Otto, men den ændrer sig allerede på side 12. Med raspende stemme og sorte øjne får en gammel dame sagt ”Det vil slå jer ihjel”, inden hun dør for øjnene af Emil i toget – og så er den uhyggelige og mystiske stemning sat – med hjemsøgelser, uforklarlige sammenfald og en porcelænsdukke er der skuet max op for uhyggen. Bogens tempo gennem København er højt og tætpakket med overraskelser – men der er også plads til grin undervejs.

'Tempus fugit' af Kenneth Bøgh Andersen er en hurtigt læst, men absolut ikke hurtigt glemt gyserfortælling fra 12 år og opefter.

Victor finder et magisk ur, som kan skrue tiden tilbage, så han kan ændre på fortiden og på den måde også ændre på fremtiden. Det går rigtig godt rigtig længe, men rettelserne har en pris... Og mon Victor er klar til at betale prisen?

Det er en rigtig skummel gyser, som sætter tankerne igang. For hvem har ikke engang i mellem ønsket sig, at man lige kunne skrue tiden tilbage og prøve noget én gang til, men på en klogere og bedre måde?

'Små onde svin' af John Kenn Mortensen er en ret grum gyser for 12 år og opefter.

Sebastians verden bryder sammen, da hans mor bliver indlagt, og han selv skal flytte ud til sin onkel på hans ruin af en herregård. Det bliver ikke bedre af at herregården tilsyneladende er hjemsøgt, fulde af lyde og skygger og en gammel elevator, der hele tiden går i ganga af sig selv. Sebastian får hurtigt et par venner i skolen, som vil hjælpe ham med at regne ud, hvad der foregår. Men ikke alle slipper fra det i live...

Det er en virkelig uhyggelig bog, som man virkelig ikke bør læse en sen regnvejrsnat! Eller måske bør man... Hæhæhæ!

Materialer