Gode gerninger - Børn læser for børn

18.01.21
Vores yndlings gode gerning er, når børn læser højt for andre børn <3

Igen i år kan børn bidrage til Danmarksindsamlingen ved at gøre gode gerninger, og hver god gerning veksles til et bidrag til indsamlingen af Novo Nordisk Fonden!
Hvad er en god gerning? Det kan være alt muligt, og lige præcis det dit barn har lyst til at hjælpe med.
Det er dog ingen hemmelighed, at vi på biblioteket er særligt vilde med kategorien: ”Læs en historie højt for et andet barn” – og som du kan se på billedet, har de ansattes børn været flittige. Det er jo næsten også for godt til at være sandt, at man gør to gode gerninger på én gang – nemlig deler en god historie med et andet barn og samtidig bidrager med 20,- til udsatte børn i Syrien.

I litteraturen findes der også børn og andre som gør gode gerninger - i bogen ’Vitello gør en god gerning’, er det som altid drengen de kaldte Vitellos intention at gøre det bedste, men det er bare sjældent at det går som planlagt. Bogen kan læses højt for børn fra 5 år, men selv voksne griner med, når Vitello gang på gang får lavet rod og ballade. Vi føler også alle med Vitello, når han får skældud - for det var jo ikke meningen at det skulle ende sådan. Vitello og hans ven William drager afsted med de bedste spejderhensigter om at gøre gode gerninger ved at vaske biler, hjælpe ældre og fjerne ukrudt. Desværre  går det helt helt helt galt, men det er sjovt at læse om, det lover jeg - på spejderære og tjikkerlikker, bipperlipper, pikkerdikker, pakkerlakker osv.
Der er altid fart på Vitello, på hans ideer og sproget er undersøgende og legende. Læs gerne flere Vitello bøger - man kan faktisk ikke få for mange og jeg holder i hvert fald mere og mere af Vitello for hver bog jeg læser. Der er masser af Vitellobøger på eReolen.

En anden, der lykkes bedre er sine gode gerninger, er Doktor Lulu – hun er altid klar til at hjælpe folk, dyr og sære væsner. I den ene bog tager hun fat på et kæmpe miljøproblem - nemlig plastik i havet. Doktor Lulu og en flok havdyr får ryddet godt op i havet, mens hun i den anden bog hjælper den søde og bogelskende zombie Lola, der døjer med smerte i hjernen, når hun læser og med det lidt mere klamme problem, at hjernen løber ud af ørene. Bøgerne er søde og skønne fortællinger om hjælpsomme Lulu, som gør gode gerninger af et godt hjerte. Bøgerne fortælles med varme, små sjove ordspil som de ældre og ordkvikke børn vil grine af, mens de yngste vil nyde bøgernes farverige og skønne billeder. Bøgerne kan læses af børn i indskolingen (lix 6), mens mindre søskende fra 4-5 år sagtes kan lytte med.

Jeg håber, at ovennævnte bøger giver jer gode læseoplevelser og snakke om gode gerninger – og måske får jeres børn lyst til at gøre endnu flere gode gerninger.

Husk at de gode gerninger indberettes på www.godegerninger.nu - og forsæt endelig med de gode gerninger helt frem til d. 6. februar!

Mangler I læsestof, så tjek eReolengo – her er masse er skønne bøger I kan nyde sammen.

Med venlig hilsen børnebibliotekar Lene