Cicerone - en pige fra Sprogø

26.03.20
Litteraturanbefaling

Forfatter: Andreas P Nielsen

Bogen er en skildring af en ung piges liv og skæbne i 30ernes Danmark.

Bogen er først og fremmest inspireret af historiske fakta. Dermed er Cicerones historie en trist og barsk fortælling om kvinders vilkår og rettigheder i 30ernes Danmark. Cicerones skæbne besegles, da hun bliver gravid efter en voldtægt og derefter "gemmes af vejen" i fængslet på Sprogø.  

Fængslet fungerede frem til 1961 som et anbringelseshjem for "faldne/utilpassede kvinder". Ifølge forfatteren fik pressen i 1961 øjnene op de hårde betingelser  pigerne levede under, og allerede samme år blev stedet lukket som kvindefængsel.

Selvom det hovedsagelig er en trist historie, rummer den også styrke og mod. Den peger på Cicerones evne til at tilpasse sig, men også hendes trang til stå op for sig selv!

Bonus er indblikket i Sprogø`s historie og de formål øen har været benyttet til. Det er sjovt viden! For hvor tit har vi ikke alle sammen passeret Sprogø, når vi kører fra broen over til Fyn? Den der lille bitte ø, som man mest kender fra Vejrudsigterne og det karakteristiske fyrtårn på bakken. 

Cicerone – en pige fra Sprogø kan findes som såkaldt ’blå titel’ på eReolen – dvs at den altid kan lånes, også når ens kvote ellers er opbrugt. Pt læser jeg fortsættelsen Cicerones datter – arven fra Sprogø, som også findes som ’blå titel’ på eReolen

Hvis I har lyst til at høre mere om anbringelseshjemmet på Sprogø, så har Politiken en podcast om en af de kvinder, der blev anbragt på øen for at blive tvangsteriliseret fordi hun var 'moralsk åndssvag'.

Anbefalet af biblioteksassistent Pia

Materialer