bogtyven banner
bogtyven banner

Bogtyven

30.05.15
På bog og film - anbefalet af børnebibliotekarerne

Det er snart længe siden, at jeg læste Bogtyven for første gang, og blev vildt betaget. Det er sådan en god historie, og hovedpersonen Liesl er stridbar og elskelig på samme tid. 

Bogtyven foregår i Tyskland umiddelbart før og under Anden Verdenskrig. Liesls forældre er kommunister - hendes far er forsvundet og hendes mor planlægger at gå under jorden, men der er for farligt at have Liesl og hendes lillebror med. Så de bliver sat i pleje hos en familie i en anden by. Liesls bror dør dog på vejen, og på kirkegården, hvor han bliver begravet, stjæler Liesl den første bog: Kirkegårdsgraverens håndbog. Liesl kan ikke læse, men da hun når frem til det sære ægtepar, som hun skal bo hos, lærer hendes nye Papa hende at læse ud fra håndbogen. I Tyskland under Hitler var mange bøger og idéer forbudte, og efter en stor bogafbrænding stjæler Liesl endnu en bog. 

Liesl's historie er fascinerende. Den er både spændende og tankevækkende, for tænk, hvis vi ikke bare kunne læse de bøger vi ville. Tænk hvis bøger blev betragtet for at indeholde så farlige idéer, at man ikke måtte læse dem. Sådan var det jo dengang, og Liesl vil ikke finde sig i det. Det er også interessant at læse om, hvordan almindelige tyskere levede under Hitler, hvor forsigtig man skulle være i alt hvad man sagde og gjorde. Rigtig farligt bliver det for Liesl og hendes nye forældre, da den unge jødiske mand Max, opsøger dem og beder dem skjule sig.

Det er en tyk bog, og er så afgjort skrevet til børn og voksne, som elsker bøger. Både fordi den er så tyk, men bestemt også fordi bogelskere vil forstå Liesl bedre.

I går så jeg filmen for første gang - og er begejstret! Den er velspillet og flot og afspejler bogen rigtig fint. Den vil jeg også gerne anbefale varmt! Man KAN selvfølgelig springe over hvor gærdet er lavest, og nøjes med at se filmen, men så går man glip af en fantastisk læseoplevelse.

God fornøjelse!

Materialer